DŽAFEROVIĆ: SVI KOJI BUDU IZAZIVALI KRIZU U BIH ZAVRŠIT ĆE KAO NJIHOVI PRETHODNICI U HAGU

Čim je krenula ova kriza pozivao sam autoritete iz NATO-a i EUFOR-a da pojačaju svoje snage u Bosni i Hercegovini - izjavio je u utorak u Mostaru član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Tokom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Mostaru Šefik Džaferović se osvrnuo na temu sigurnosne situacije i dodatno raspoređivanje vojnika u BiH.

  • Situacija danas u BiH nije jednostavna, opterećena je političkom krizom, za koju se nadam da neće prijeći u sigurnosnu. Agresijom Rusije na Ukrajinu situacija u Evropi i svijetu se dovela do usijanja, što samim time utječe i na BiH – rekao je Džaferović.

On je podsjetio da je i prije ruske agresije na Ukrajinu zatražio, od onih koji su za to zaduženi po Daytonskom mirovnom sporazumu, da pojačaju vojni angažman u BiH, te da Visoki predstavnik radi svoj posao kako je to propisano Daytonskim mirovnim sporazumom.

  • Prisustvo međunarodnih vojnih snaga u BiH nije običan intervencionizam   već je to onaj koji je propisan mirovnim dokumentom iz Daytona. Čim je krenula ova kriza, pozivao sam autoritete iz EUFOR-a i NATO-a da pojačaju svoje snage u BiH jer na taj način se odvraća zlo i spriječavamo nastanak krize. Bolje rasporediti npr. nekoliko hiljada vojnika i preventirati krizu nego kasnije gasiti požar – istakao je Džaferović.

On je mišljenja da je ispravna odluka da je EUFOR pojačao snage, tvrdeći da želi čak i snažniji angažman. Posebno mu je drago da se te snage nalaze tamo gdje su povratnici, za koje smatra da su najugroženiji sloj društva u BiH.

Član Predsjedništva BiH je dodao da se ova kriza može završiti valjanim angažmanom domaće i međunarodne zajednice, jer kriza ne odgovara nikom.

  • Svako onaj ko bude proizvodio krizu, završit će kao i oni što su ranije pravili te krize. Vrijeme je da te destruktivne snage nauče nešto iz historije, a prva lekcija bila bi ta da svi koju su napadali BiH su završili pred Haškim tribunalom – kazao je Džaferović.

On je poručio da BiH ne treba destabilizacija, već da joj trebaju mir, stabilnost, ekonomski razvoj i briga za ljude koji ovdje žive.

Osvrnuo se i na pojedine političare, za koje on misli da se despotski ponašaju, da neće moći raditi što im je volja.

  • Danas na sceni imamo političare koji su se previše umislili, koji misle da despotskim načinom mogu riješavati stvari u BiH kako oni hoće. Ne, to ne može tako i niko ne može povlačiti unilateralne poteze u BiH – zaključio je Džaferović, prenosi FENA.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TUGA: KLANJANA DŽENAZA AMILI, SUTRA UKOP NJENOG 3-GODIŠNJEG SINA

0
U Vukeljićima, u općini Fojnica, danas je klanjana dženaza Amili Šehović koja je sa 3-godišnjim sinom Salihom preminula u subotu u Sarajevu.