DŽAFEROVIĆ U KALINOVIKU: MURAL RATKU MLADIĆU JE CIVILIZACIJSKA SRAMOTA

Porodice ubijenih i nestalih, članovi Udruženja "Istina-Kalinovik 92" kao i brojne delegacije obilježili su 29. godišnjicu stradanja Bošnjaka u Kalinoviku.

Na području Kalinovika nestale su 122 osobe, a do danas je pronađeno njih 80 dok se traga za još 42 osobe. Srpske paravojne jedinice i pripadnici policije ubili su 122 Bošnjaka Kalinovika, dok je više od 1000 njih prošlo kroz logore koji su formirani u zgradi osnovne škole i u barutnom magacinu nedaleko od Kalinovika.

U znak sjećanja na ubijene, njihovi najmiliji uputili su molitvu i položili cvijeće najprije na prijevoju Rogoj gdje je pronađena jedna od masovnih grobnica, zatim ispred osnovne škole “Ljutica Bogdan”, nekadašnje “Miladin Radojević” u Kalinoviku koja je tokom rata pretvorena u logor u kojem je bilo zatočeno više od 1000 žena, djece i muškaraca.

Upravo je u ovom logoru u kojem su generacije prije sticale znanja ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena silovano, ponižavano i mučeno. Ovdje su dovođeni muškarci iz Kalinovika, Foče i Gacka, a veliki broj logoraša iz zgrade osnovne škole odvezen je u Barutni magacin što je za one koji su završili tamo značilo smrtnu presudu.

Skrivaju lokacije sa posmrtnim ostacima

Preživjeli srodnici su proučili fatihu i položili cvijeće i ispred zloglasnog logora Barutni magacin u selu Jelašca iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca te kod štale Tuzlaka u selu Ratine gdje je ubijeno 25 muškaraca čija su tijela potom spaljena. Preživjeli srodnici i zvaničnici obišli su i tunele Miljevina gdje je ubijeno 37 muškaraca čija su tijela nakon likvidacije raskomadana i zatrpana kamenjem sa okolnih brda iznad rijeke Bistrice. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima žrtava sa ovog područja.

Članovi porodica ubijenih stanovnicima Kalinovika sa ovih mjesta su poručili da je krajnje vrijeme da progovore o lokacijama na kojima su skriveni posmrtni ostaci žrtava. Vlastima Kalinovika poručili su da uklone mural Ratku Mladiću koji se već nekoliko godina nalazi na ulazu u ovaj grad.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović također je prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u Kalinoviku. Poručio je da ono što se dogodilo u periodu od 1992. do 1995. godine, u Kalinoviku, ali i cijeloj BiH nikada neće biti zaboravljeno.

Ukloniti mural zločincu

  • Moja posebna poruka u Kalinoviku je poziv lokalnim strukturama vlasti da se konačno suoče s istinom. Ratko Mladić neće biti upamćen kao heroj. U civiliziranom svijetu on će biti upamćen samo kao zločinac, a svi mi treba da idemo civiliziranim putem, putem civiliziranog svijeta, a ne putem barbarstva. Neka uklone ovaj mural koji nas dočeka na ulazu u Kalinovik, jer to je civilizacijska sramota – dodao je Džaferović.

Naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja te naglasio da sva udruženja u BIH, poput Udruženja “Istina-Kalinovik 92” trebaju biti uporni u borbi za istinu i pravdu.

A istina je i da su zločinci iz Kalinovika osuđeni na ukupno 85 godina zatvora, ali i da su mnogi od njih i dalje na slobodi.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovao je danas i obilježavanju 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima na području općine Nevesinje u mjestu mjesto Kljune.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.