DŽANANOVIĆ: BH. DRUŠTVO DOŽIVLJAVA DEMOGRAFSKU KATASTROFU

Bosanskohercegovačko društvo doživljava demografsku katastrofu što treba da bude fokus političkih razgovora i rješenja, umjesto dnevno političkih tema o izmjenama granica, ratu i slično, čime se povećava kriza u društvu i dovodi do masovnog odlaska stanovnika u razvijenije i sigurnije zemlje - smatra doktor socioloških nauka i naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović.

On naglašava da politike koje kreiraju ovakav ambijent u našem društvu moraju da shvate da je vrijeme da se okrenu ublažavanju ovakvih trendova i da iz svojih političkih programa eliminiraju teme kojima se nažalost primarno bave.

  • Mora se uzeti u obzir da su jako nepovoljni demografski trendovi u Bosni i Hercegovini, gdje se prvenstveno misli na negativan prirodni priraštaj koji je prisutan dugi niz godina. Međutim, i iz drugih pokazatelja vidljivo je zašto naša država ima sve manje stanovnika. Živimo u društvu u kojem se ni trideset godina od početka agresije i izvršenja zločina ne odustaje od velikodržavne ideologije, što doprinosi odlasku stanovištva i iz sigurnosnih razloga uz one koji su ekonomske prirode i slično – smatra Džananović.

Napominje da građani žele da žive u društvima u kojima nema korupcije, u obimu u kojem je prisutna u našoj državi.

  • Žele da imaju adekvatno zdravstvo, obrazovanje i porazno je da ljudi odlaze i ne razmišljaju da se vrate. Jednostavno, žele da žive u društvu u kojem neće biti prisiljeni da se bave dnevnopolitičkim temama, ne žele da razmišljaju o strahotama rata, žele da rade i adekvatno žive od svog rada – ističe on.

Naglašava da, pored negativnog prirodnog priraštaja, bh. stanovništvo ulazi u duboku starost i da je prosječna starost jako visoka.

  • U nekim regijama stanovništvo je ekstremno staro. Mladih ima sve manje i sve manje je stanovništva u radnoj i fertilnoj dobi. Jako zabrinjavaju pokazatelji o broju stanovništva u optimalnoj fertilnoj dobi za rađanje. Totalna stopa fertiliteta je niža od 1,3 djece po ženi. Neke općine i regije u našoj zemlji će za kratak vremenski period ostati bez stanovnika – upozorava Džananović.

Ističe da je rat svakako osnovni razlog demografskih katastrofalnih promjena i demografskih posljedica.

  • Jedan od fokusa vladajućih politika jeste nacionalistička retorika i diskriminatorska politika prema povratnicima. Strašno je da presuđeni ratni zločinci stoje rame uz rame s vodećim političarima iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta na njihovim skupovima. Kakva se poruka šalje i čime se zapravo bave političari iz entiteta RS – navodi Džananović.

S obzirom da se duži vremenski period bavi naučnim istraživanjem zločina, on navodi da je politika koja se provodila devedesetih dovela do ubijanja, zlostavljanja i protjerivanja većine Bošnjaka i Hrvata iz entiteta RS, čime je, napominje, ostvaren jedan od velikosrpskih strateških ciljeva.

  • Umjesto da se društvo nakon agresije i genocida usmjerilo ka prosperitetu u svakom smislu, priključivanju NATO savezu, EU, zapravo i dalje se zagovara ideologija zla i ta politika se provodi drugim metodama, prilagođena ‘mirnodopskim’ uslovima. Ona je dovela do toga da su sela pusta, a gradovi, u kojima su naprimjer dominantna etnička skupina Srbi, zapravo su ‘gradovi staraca’. I iz pojedinih dijelova u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH, politički predstavnici šalju poruke o prosperitetu pojedinih gradova i kantona. Činjenice su daleko od toga kada se analiziraju svi demografski pokazatelji – ocijenio je Džananović.

Smatra da politike koje kreiraju ovakav ambijent u našem društvu moraju da shvate da je vrijeme da se okrenu ublažavanju ovakvih trendova i da iz svojih političkih programa eliminiraju teme kojima se nažalost primarno bave.

  • Njihov zadatak je da kreiraju bolji ambijent u društvu i uvjete života za svakog čovjeka bez obzira kako se on zove. Mora se kreirati ambijent u kojem će svako raditi i biti adekvatno plaćen za svoj rad. Hitno se moraju donijeti i druge mjere kojima će se primarno zaustaviti masovan odlazak stanovništva i povećati stopa rađanja. I stanovništvo bi trebalo da podrži one koji će svu snagu i energiju usmjeriti u poboljšanje uslova za život svih građana BiH – mišljenja je Džananović, piše FENA.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUDAR DVA BH. DRŽAVLJANA U AUSTRIJI, JEDAN DRUGOG VUKAO 100 METARA

0
Vozači iz Bosne i Hercegovine (38, 35) bili su učesnici udesa koji se desio jutros rano na austrijskom putu A10, a o ozbiljnosti udesa govori i to da je reagovala i spasilačka ekipa jer je jedan od suvozača teže povrijeđen.