DŽEKO OTKRIO NEPOZNATE DETALJE: POMOGAO SAM SALAHU DA POSTANE ONO ŠTO JE SADA

Edin Džeko proživljava drugu mladost u dresu Intera.

Sa skoro 36 godina na plećima Dijamant je vodio Inter do trofeja u Superkupu Italije, a s ovim timom je prvi na tabeli u Seriji A, izboreno je polufinale Coppa Italije i nakon dugo godina igrat će se osmina finala Lige prvaka i to protiv Liverpoola. Upravo prije duela s Redsima Džeko se u Milanu susreo sa starim prijateljem iz Manchester Cityja, Micahom Richardsom, a zajedno su govorili u intervjuu za britanski “Daily Mail”, odnosno Richards je imao ulogu voditelja.

U januaru 2011. godine Manchester City je za 27 miliona funti kupio Džeku iz Wolfsburga što je bio rekordan izlazni transfer iz Bundeslige, a Dijamant je u Cityju ostao četiri i po godine i osvojio dvije titule prvaka Engleske, 2012. i 2014. godine.

Richards je Dijamanta prvo upitao da li se sjeća prvog pogotka za City, a Edin je odgovorio kao iz topa uz smijeh:

  • FA Cup! Notts County u gostima, gubili smo i remizirali 1:1. O moj Bože, sjećam se terena. Sječaš li se toga? Asistirao si mi, dao si mi prvu asistenciju. Ti si sve započeo.
Soccer Football – Serie A – Inter Milan v Venezia – San Siro, Milan, Italy – January 22, 2022 Inter Milan’s Edin Dzeko celebrates scoring their second goal REUTERS/Daniele Mascolo
  • Pa ako tako kažeš. Naštimao sam prvi gol Agueru protiv Swanseaja, tebi protiv Nottsa. Bez mene nema Edina Džeke. Imaš 35 godina, ali još uvijek ljudi ne cijene ono što radiš – odgovorio je Richards.

Govorio je Edin zatim o periodu rada sa Robertom Mancinijem i osvajanju titule prvaka u posljednjim sekundama utakmice protiv QPR-a, kada su on i Aguero u sudijskoj nadoknadi postigli dva gola i donijeli preokret i pobjedu od 3:2.

  • Cijelu tu sezonu sam stalno mislio: ‘osvojit ćemo ovo’, ali osvojiti na način na koji smo to uradili u potpunosti mijenja priču. Ovako nešto se više nikada neće ponoviti. Stvarno vjerujem u to. Prvenstvo koje smo osvojili tog dana ostat će zauvijek upamćeno – kazao je Edin.

Dijamant smatra da je nakon pobjedonosnog gola u toj utakmici koji je postigao Aguero ostvario najveću brzinu u životu.

  • Sprint koji sam napravio kada je Aguero zabio je vjerojatno bila najveća brzina koju sam postigao u životu! Ja sam prvi došao do njega. Prethodno sam mislio: ‘mi smo kod kuće; igramo za naslov nakon 44 godine. Nema šanse da ovo ne završimo!’ Kad je Zabaleta zabio, mislio sam da će biti lako 3:0, govori Džekio i nastavlja:
  • Ali u nogometu ništa nije lako. Kad sam ušao na 1:2, bio sam kao: ‘samo probaj sve što možeš.’ Kad sam zabio, poludio sam: ‘Ajmo dečki! Idemo!’ Ali znaš šta? Ako pokušate na PlayStationu učiniti ono što smo mi, ne biste imali vremena zabiti dva gola u dvije minute. Ludo.

Pobjedonosnom golu Aguera prethodio je izjednačujući pogodak Edina Džeke.

  • Vidio si izraz mog lica. Otrčao sam do centra. Nije bilo vremena za razmišljanje o nečem drugom, samo smo morali ići naprijed. Čak su i navijači koji su napustili stadion počeli vjerovati, vratili su se i mislili da mi to možemo – prisjetio se Edin.

Nakon toga, Džeko je govorio o transferu u Inter koji je ostvario prethodnog ljeta.

  • Prošlo ljeto sam prvi put pomislio: ‘Ne idem ja nikamo.’ Godinu prije bilo je nešto s Juventusom; dvije godine prije bilo je nešto s Interom što je gotovo bilo završeno. Prošlog ljeta nisam očekivao da ću otići nakon što je ušao Jose Mourinho – rekao je Džeko i objasnio:
  • Razgovarao sam s njim kad je stigao i znao je da imam još godinu dana ugovora. Bila mi je čast što je tako veliki menadžer došao u klub. Rekao sam mu: ‘Tu sam i dat ću sve za tebe i klub. Ali, budući da je ovo posljednja godina mog ugovora, možemo li to razmotriti ako se nešto pojavi?’ U roku od nekoliko dana, Tammy Abraham je došao iz Chelseaja, a Inter je došao po mene.

Edin je tako stigao u klub koji je je nakon dugo godina osvojio Scudetto, a stigao je i kao zamjena za Romelua Lukakua koji je otišao u Chelsea.

  • Conte je ovdje odradio sjajan posao zadnje dvije godine. Niko nije očekivao da će Inter biti tu gdje smo sada, ali nisam se bojao doći ovdje. Poznajem svoje kvalitete i ovdje ima puno sjajnih igrača. Super nam ide. Nadamo se da ćemo ovako nastaviti. Osvojili smo Superkup nakon 10 godina. Prošli smo u osminu finala Lige prvaka prvi put u 10 godina. I dalje smo prvi u ligi i tu želimo ostati. Moramo nastaviti ovako – kazao je Džeko.

Nakon toga Džeko je kometarisao i osminu finala Ligu prvaka, gdje je Inter prvo izvukao Ajax, a onda nakon ponovljenog žrijeba Liverpool.

  • Koji žrijeb da komentarišem?! Ovaj protiv Liverpoola ili onaj za koji smo mislili da imamo protiv Ajaxa? (smijeh) Gledaj, bilo je čudno. Ovo se nikada prije nije dogodilo. Za nas to nije bio sretan ždrijeb jer Liverpool definitivno može povrijediti bilo koga. Ali to je Liga prvaka, najbolje takmičenje na svijetu – rekao je Džeko i dodao o samom dvomeču s Redsima:
  • Liverpool je favorit, znamo to. Ali ne možete reći da će 100 posto jedna ekipa pobijediti drugu. Imamo i sjajnu momčad i rekao bih da će biti puno golova. I mi i Liverpool smo napadački timovi. Nismo tipična talijanska ekipa koja ostaje nazad. Ali u ovakvim utakmicama morate se dobro braniti.

Džeko će se protiv Liverpoola suočiti s bivšim saigračem iz Rome i jednim od najboljih igrača svijeta, Mohamedom Salahom. Dok su igrali zajedno, Džeko je bio najbolji strijelac Serije A i Evropske lige.

  • Razgovarat ću s njim i Alissonom prije utakmice. I ne zaboravite Jamesa, ne možemo zaboraviti Jamesa Milnera! Hej, znaš kako si rekao da preuzimaš zasluge za moj prvi gol? Moram reći da sam na neki način pomogao Salahu da postane ono što je sada (namiguje). Bilo nam je super zajedno u Rimu – rekao je Edin i dodao:
  • On je igrač koji voli ulaziti u prostor i ja bih išao dublje da mu to odigram. Asistirao sam mu mnogo puta. Jako sam sretan zbog njega, sjajnog momka koji zaslužuje sve što je postigao. Isto je i s Alissonom. Bili smo zajedno dvije godine, a u drugoj sezoni stigli smo do polufinala Lige prvaka kada nas je pobijedio Liverpool – to smo izgubili u prvoj utakmici na Anfieldu. Velik dio zasluga dolaska do tamo pripadaju Alissonu. Za osvajanje velikih trofeja potrebni su vam igrači poput ovih.

Iako je u poznim igračkim godinama, Džeko je na visokom nivou, a otkrio je bivšem saigraču kako mu to uspijeva:

  • Radim više nego ikad. Prije nego odemo na trening i nakon što se vratim, radim na prevenciji ozljeda – to je jako važno. Hrana u Italiji je odlična, pa morate jesti zdravo. Znam da imam skoro 36 godina i moram se zaštititi od povreda – objasnio je Džeko.

Dijamant je ove sezone za Inter odigrao 31 utakmicu, postigao 13 golova i upisao sedam asistencija. Priliku da popravi svoj učinak imat će večeras kada u okviru 25. kola Serije A Inter u derbiju gostuje kod Napolija od 18 sati, prenosi SportSport.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE