DŽIDIĆ ZA VIJESTI U 7: GRAĐANI NEMAJU POVJERENJA U PRAVOSUĐE, NE VIDE INTEGRITET NI ODGOVORNOST

U Vijestima u 7 sa nama je danas Denis Džidić, direktor Balkanske istraživačke mreže u BiH, koji govori o ostavci p redsjednika VTSV-a Milana Tegeltije.

Džidić smatra da je ono razočaravajuće u odnosu na današnju sjednicu VTSV-a je to da smo imali jedan netransparentan rad, jedan primjer zbog čega javnost ima tako malo povjerenja u pravosuđe. To je činjenica da smo imali devet članova VTSV-a koji su u izlaganju preporučili Milanu Tegeltiji da odstupi sa te pozicije, a nakon glasanja bilo je samo šest glasova ZA ostavku. Građani ne vide integritet i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija.

  • Snimak je kao takav objavljen i nemam mogućnost da ocijenim da li je on skraćen ili nije. Ono što je značajno je da je Milan Tegeltija sam prihvatio da to jesu njegove riječi, mada izvučene iz konteksta. Ovo je jedna u nizu afera koja potresa pravosudne organe BiH i koja pokazuje da se na različite načine odluke o imenovanjima donose van sistema. Javnost u BiH nema apsolutno nikakvo povjerenje u pravosuđe. Krucijalno je da se kompletna struktura VTSV-a promjeni i da se usvoji novi zakon o VTSV-u i da se unaprijedi rad koji će biti mnogo transparentniji – kazao je.

Ističe da je jedan od glavnih problema je nedostatak kritičkih glasova.

  • Iznimno je važno da imamo ljude koji će stati iza određenih standarda i riječi, koji će insistirati na transparentnosti – rekao je.

(Nermina Hasić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE