EF. ZAHIROVIĆ: I KADA POGRIJEŠIMO TO SU PRILIKE DA OJAČAMO I OČVRSNEMO, ISTRAJEMO NA PUTU DOBRA

„Hvala Allahu, dž. š., koji nas je uputio na svako dobro i istrajnost u njemu. Neka je salavat na Muhameda, s. a. v. s., koji nas je poučio svakome dobru i koji nam je kazao da je dobro povezano s našim vjerovanjem u Allaha, dž. š., u riječima upućenim Sufjanu, sinu Abdulahovom.

Na pitanje koje je Abdulah uputio Poslaniku sa željom da nakon toga nema potrebu nikog drugog pitati, Poslanik, s. a. v. s. je kazao: ‘Reci: vjerujem u Allaha, dž. š., i istraj na tome.’

Svako dobro gdje tražimo Allahovo, dž. š., zadovoljstvo i iskazujemo poslušnost i pokornost Njemu je dobro. Nekada je to u činjenju naređenog pa postupamo po naredbi da nešto uradimo, a nekad je u ostavljanju, u izbjegavanju onoga što je zabranjeno. A osnova svakog hajra je nijet, naša namjera, naša iskrenost. Uzvišeni Allah nam u Kur’anu naređuje i kaže da nas ničim nije zadužio osim da budemo Njegovi robovi iskreno ispovijedajući vjeru, pa je iskrenost osnova svakog dobra, a iskrenost je, sakrivena i sačuvana u našim namjerama, u našim nijetima, govori Hašim ef. Zahirović u Ramazanskom programu Hayat TV-a.

  • Svaku priliku za dobro, pa tako i tokom i nakon mjeseca ramazana, koristimo da se približimo Allahu, dž. š., i nijednu situaciju niti posao ne smatramo beznačajnim, uvijek sa sviješću da uzvišeni Allah, dž. š., zna za nas i situaciju u kojoj se nalazimo. Na djelima pokornosti smo zahvalni Allahu, dž. š. Uzvišeni u Ku’rani-kerimu, u suri Fusillet nas upozorava da je moguće da na putu činjenja dobra posrnemo, da i pogriješimo pa kaže: ‘Budite ustrajni u činjenju dobra i Allahovog zadovoljstva tražeći Njegovu blizinu, a i tražite oprost za svoje grijehe.’

Pa i kada pogriješimo, dakle to su prilike da ojačamo i očvrsnemo i istrajemo na putu dobra, da priznamo svoju grešku, zatražimo oprost od svoga Gospodara, uzvišenog Allaha, dž. š., i počistimo rezultate svoga djelovanja, da ne dozvolimo sebi da napustimo ijedno mjesto u kojem smo griješili, a da u tom mjestu ne učinimo dobro pa kada to mjesto bude svjedok protiv nas u smislu naše nepokornosti Allahu, dž. š.,  pogrešnih postupaka, neka to isto mjesto bude svjedok za nas i da smo u njemu činili dobro. Jednako tako odjeću koju nosimo, odjeću u kojoj smo učinili nešto neprimjereno, dobro bi bilo uz traženje pokajanja da je očistimo na poseban način, da u toj istoj odjeći učinimo i djelo pokornosti, i tako u svim drugim životnim situacijama. Na tom putu prepoznavanja dobra jako je važno da razgovaramo s voljenim poslanikom Muhamedom, s. a. v. s., da se zapitamo kakvi su naši razgovori, kakve su naše pripreme za razgovor s poslanikom Muhamedom, s. a. v. s. Mi kada čitamo hadise, kada iz ljubavi tražimo ljude koji će nam govoriti o Muhamedu, a. s., zapravo tražimo razgovor s Muhamedom, s. a. v. s., a uzvišeni Allah nam je u obavezu dao da, kada hoćemo da dođemo do Poslanika i da se s njim posavjetujemo, da damo sadaku, da učinimo neko dobro djelo. Sadaka pored materijalne mogu biti i lijepe riječi, najprije one riječi kojima slavimo našeg Gospodara, poput la ilahe illallah, veličamo Allaha, dž. š. – Allahu ekber, zahvaljujemo Allahu –  elhamdulillah, tražimo oprost – estagfirullah, a jedna od najljepših i posebno nama u Bosni najdražih sadaka je donošenje salavata na Muhameda, s. a. v. s., pa u svakoj prilici koja nam se ukaže pokušavamo ljubav poslanika Muhameda, s. a. v. s., usmjeriti na nas i na naš narod, kao i na ummet u cjelini – navodi ef. Zahirović.

I mi danas, geografski udaljeni od poslanika Muhameda, s. a. v. s., i s vremenskom razlikom od preko hiljadu godina, osjećamo da smo u potrebi kao što je bio Muaz ibn Džebel kada ga je Poslanik, s. a. v. s., poslao u Jemen i kazao mu: ‘O, Muaze, gdje god budeš, znaj za Allaha, boj se Allaha, vjeruj u Allaha, u Njegovo ime radi. Ako pogriješiš, učini što prije dobro djelo da bi izbrisao svoju grešku i lijepo postupaj s ljudima.“ Mi molimo uzvišenog Allaha, dž. š., da naša veza s našim Poslanikom bude jaka toliko da mu se možemo obratiti svojim glasom i pozvati ga: ‘O, Allahov Poslaniče, moli za nas, traži od Allaha pomoć za nas. Onako kako su te tvoji ashabi voljeli i kako su te s ljubavlju slijedili i bili na tom putu ustrajni, molimo Allaha dž. š., da mi takvu ljubav pokažemo prema tebi i istrajnosti  prema dobru koje si ti od Allaha tražio i da se utječemo od svakog zla od koga si ti tražio utočište kod svoga Gospodara’, navodi ef. Zahirović u Ramazanskom programu Hayat TV-a.

(B.Z.F.)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE