EFENDIĆ NAKON JOŠ JEDNOG SAMOUBISTVA POLICAJCA: OPASAN I LOŠE PLAĆEN POZIV BEZ ADEKVATNE PODRŠKE

U posljednje vrijeme, svjedoci smo sve češćih samobuistava od strane policajaca, ali i drugih službenika bezbjednosnih snaga, onih koji su u penziji ili u trenutnom radnom odnosu.

Posljednji takav slučaj koji je šokirao bh. javnost, jeste samoubistvo pripadnika SIPA-e Enesa Duraka. On je navodno saznao da boluje od teške bolesti, pa se predpostavlja da je to razlog zbog čega je Durak odlučio dići ruku na sebe.

Emir Efendić, doktor kriminalističkih nauka objavio je kako su česti suicidi policijskih službenika uzrokovani zbog teškog, stresnog, opasnog, veoma loše plaćenog i loše cijenjenog poziva, koji ne može obezbjediti sigurnu egzistenciju za njih i njihove porodice.

  • To je poziv koji je sigurno u vrhu najstresnijih poziva, jer se stalno radi o i oko ljudskih sudbina i života, a da istovremeno policijski službenici nemaju adekvatnu, pravnu, zdravstvenu i psihoterapeutsku zaštitu. Možete zamisliti situacije u kojima često kroz policijski posao nailazite na ubistva, samoubistva, ranjavanja, eksplozije i požare sa smrtnom posljedicom, smrtne posljedice gušenjem plinom, strujnim udarom, raznim nasilnika, teškim saobraćajnim nezgodama itd. – navodi Efendić.

Naglašava kako je hapšenje ubica, silovatelja, raznih nasilnika i razbojnika njihova svakodnevnica, te da svakodnevno svjedoče različitim povredama, ranama, gnusnim prizorima, ali i da nije rijetkos da budu napadnuti od strane kriminalaca.

  • Često dolaze u situaciju da upotrijebe fizičku snagu, sredstva sile i vatreno oružje kako bi izvršili zadatak, zaštitili sebe i drugog, a to su najteže situacije kada morate upotrijebiti smrtonosnu silu. Tu se radi o sekundama, čak i o njihovim djelićima kada donosite odluku, a poslije toga rukovodioci, tužioci, advokati i sudije danima, mjesecima i godinama utvrđuji jeste li zakonito postupili. Sve je to mnogo teško i stresno. Veliki broj policijskih službenika ne doživi duboku starost, niti penziju i ako imaju beneficirani staž, a kada je dožive, veoma kratko je uživaju. Čitav život rješavaju tuđe probleme, nikada svoje, čak o svojim gotovo da nemaju kada ni da razmišljaju. Nagledaju se najstrašnijih životnih scena i događaja, preživljavaju ogromne pritiske, kako interne tako i eksterne prirode, koje ostave trajne posljedice kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje – ističe.

Kako navodi, veoma malo se cijeni takav poziv u javnom mnijenju, ali je sve to posljedica njihove životne sudbine i teškoće koje preživljavaju.

  • Da bi im se olakšao posao, potrebno im je obezbijediti adekvatnu ekonomsku, pravnu, zdravstvenu i psihoterapeutsku zaštitu. To bi preventivno uticalo na posljedice koje svakodnevno doživljavaju – zaključio je Efendić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.