EGRLIĆ ZA HAYAT: POD HITNO MORAMO SMANJITI STOPU PDV-A, JER UZ OVAKVE PLATE I PENZIJE TEŠKO ĆEMO IZDRŽATI POSKUPLJENJA

O stanju bosanskohercegovačke ekonomije u smislu izvoza u talasu poskupljenja, inicijativama za spuštanje stope PDV-a, te ukupnoj regionalnoj saradnji, danas smo razgovarali u emisiji Dobar dan BiH.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, bio je naš sagovornik.

Posljednji ekonomski pokazatelji govore da BiH bilježi povećanje izvoza.

  • Postepeno izlazimo iz recesije i naše tradicionalno tržište ostaje EU. Sa Austrijom i Njemačkom bilježimo suficit, dok je Hrvatska ostala najvažniji vanjsko trgovinski partner sa rastom izvoza od 30 posto. Sa Srbijom je ostvaren porast izvoza od 43 posto. Najviše uvozimo naftu i naftne derivate, dok je u pogledu izvoza najviše zastupljeno tržište električnom energijom i elektrometalska industrija – ističe Egrlić.

Rješenje u pogledu zaustavljanja trenda rasta cijena Egrlić vidi u smanjenju stope PDV-a.

  • BiH je dio globalnom sistema. Iluzorno je očekivati zaustavljanje inflacije, ali je važno iskoristiti mehanizme za njeno umanjenje. Energenti kao što su nafta i benzin u kalkulaciji sadrže maržu koja značajno utiče na cijenu. Tu se mora pod hitno ići na rasterećenje cijena nafte. Isto tako, ne smije se dopustiti daljnji porast električne energije. BiH je imala komparativnu prednost po manjim cijenama energenata. Takvu poziciju ne smijemo izgubiti. Visoke cijene će dovesti do pada potrošnje. Smanjenje stope PDV-a je jedan od načina obuzadavnja divljanja cijena koje ne prati rast plata i penzija – ocjenjuje Egrlić.

Dodaje da je nužno rasteretiti cjelokupan poreski sistem, a samim tim i bh. privredu.

  • Bez generalne reforme svih poreza i doprinosa ne možemo govoriti o konkurentnosti u odnosu na zemlje u regionu. Rasterećenjem privrede ćemo osigurati zadovoljstvo zaposlenih i zadržavanje ljudi u BiH – kazao je Egrlić.

Ako dođe do izbijanja rata između Ukrajine i Rusije, to neće značajnije uticati na našu ekonomiju, smatra Egrlić.

  • BiH neće snositi direktnu posljedicu od eventualnog sukoba Ukrajine i Rusije zbog male vanjskotrgovinske razmjene. Međutim, može nas pogoditi globalni rast cijena, zbog čega se moraju osigurati robne rezerve. To podrazumijeva jačanje robnih rezervni oba entiteta. Trenutno nismo osigurani u slučaju izbijanja veće nestrašice. Domaća proizvodnja je posebno došla do izražaja tokom zatvaranja granica zbog pandemije. U tom smislu je važno podsticati domaću proizvodnju, ali istovremeno i svijest o kupovini domaćeg. Imamo vrlo kvalitetne proizvode čijom kupovino možemo jačati bh. ekonomiju – zaključio je Egrlić.

(Mirza Imamović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.