EICHHORST I PALMER: IDEMO KORAK PO KORAK, PITANJA SU TEŠKA I ZAHTIJEVAT ĆE VRIJEME

Poslije održanih sastanaka na kojima su se vodili pregovori o izmjenama izbornog zakona u BiH, novinarima su se obratili Angelina Eichhorst i Matthew Palmer.

Eichhorst se zahvalila svima koji su prisustvovali pregovorima.

  • Svi politički subjekti koji su prisutni pokazali su izuzetnu konstruktivnost. Možemo svi biti svjedoci jednog ozbiljnog angažmana po brojnim pitanjima. Žalim što nemam više informacija koje bi vam mogla dati, razlog je što moramo dati političarima da između sebe odluče i razgovaraju o tome. Objedinjenje je svakako tu prisutno – rekla je.
Hayat

Palmer se zahvalio na prilici da se obrati i kazao da napredak ide korak po korak.

  • Što se tiče šire diskusije o izbornoj reformi i na tom polju se odvijaju razgovori. Razgovori se vode, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme. Mislim da je svima jasno ako se bude govorilo o presudama Evropskog suda za ljudska prava, bit će neophodno da se izvrše promjene i izmjene, a to nije jednostavan proces. Kako bismo proveli razgovore i riješili ovo na uspješan način SAD i EU ostaju temeljni partneri domaćim akterima – rekao je Palmer.
Hayat

Kazao je da nemaju konkretan prijedlog ili nacrt o kom se razgovara.

  • Intenzivno radimo sa domaćim akterima na analiziranju i diskusijama na svim idejama i pitanjima koja postoje na njihovom strani, a koji izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da radimo zajedno s njima do prijedloga koji bi odgovarao svima i predstavljao adekvatno rješenje. Fokusirani smo na ono što se dešava ovdje i danas i predani smo da do kraja dana završimo posao koji smo pred sebe stavili danas. Sutra ćemo pričati o tome šta će biti sutra – kaže.
Hayat

Eichhorst je dodala da su fokusirani na ono što se dešava u ovom trenutku.

  • Nadamo se da će napredak biti ostvaren, ali idemo dan po dan i to je predmet našeg fokusa. Treba imati na umu da je ovo prvi put da u ovom formatu imate političke subjekte koji sjede zajedno i razgovaraju, i potrebno im je dati vremena za postizanje dogovora. Nadam se da ćemo kasnije ili tokom dana imati više vijesti – govori.

(Nermina Hasić)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE