EKMEK KADAIFOM NAŠA ALMASA LAZOVIĆ POČASTIT ĆE DŽENU ZENIČANIN: BUDITE SA NAMA OD 18 SATI

Danas u 18 sati pratite novo izdanje emisije Slatki recept by Dolcela. Naša gošća bit će urednica projekta Džena Zeničanin.

Hayat

Džena govori o takmičarima koji su uspjeli doći do finala ove sjajne emisije.

Finalnu emisiju Izgubi da bi dobio pratite u subotu, u 19:50. Almasa je u tu čast svojoj dragoj kolegici Dženi, kao i cijeloj ekipi emisije napravila Ekmek kadaif, koji se mnogo razlikuje od drugih kadaifa, poslužuje se s gustom turskom kremom, koju Turci nazivaju turski puding ili kaymak i izgleda kao porozna kora bogato natopljena šećernim sirupom.

Za Ekmek kadaif potrebno vam je:

-500 gr Biba kadaifa +125 gr putera

Za kremu:

-1 l mlijeka + 2 dl mlijeka

-4 žumanca

-1 cijelo jaje

125 gr putera

-8 kašika brašna (po mogućnosti oštrog)

-3 kašike griza

-10 kašika šećera + 2 vanilina šećera Dolcela

Za sirup:

-3 šolje šećera

-2 šolje vode

-2 kašike soka od limuna

-250-300 gr mljevenih i sjeckanih oraha

-250 ml slatke pavlake Šlag 5+ Dolcela

Rasporedite kadaif po plehu. Istopite 125 gr putera pa ga ravnomjerno rasporedite po kadaifu. Preko pospite isjeckane orahe, ostavite 50-ak gr za kasnije. Stavite pripremljeni kadaif u zagrijanu rernu i pecite na 180 stepeni C 10-15 minuta, dok ne dobije svijetložutu boju.

Za to vrijeme skuhajte agdu, dodajte i limun, pa pustite da lagano vri 10-ak minuta. Zalijte sirupom vruć kadaif. Stavite litar mlijeka da provri, pa ga sklonite s vatre i umiješajte smjesu od 2 dl mlijeka u koje ste umiješali brašno, šećer, griz, žumanca, jaje i vanilin šećer i lijepo izmiješajte da nema grudvica.

Vratite na vatru i miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Sklonite s vatre i kad se malo prohladi, umiješajte mikserom 125 gr putera pa ostavite da se krema hladi. Kad se ohladila (ali ne potpuno, trebala bi biti mlaka), izlijte je preko mlakih kadaif rezanaca i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi barem tri sata. Tek ga onda stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku u koju nemojte dodavati šećer i sipajte preko gotovog kolača.

Ukrasite ga sjeckanim ili mljevenim orasima koje ste ranije odvojili. 

Postupak pravljenja Ekmek kadaifa gledajte u petak, u 18:00 u sati programu Hayat televizije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.