Sastojci:
250 gr putera
350 gr crne čokolade
250 gr kristal šećera
5 jaja
50 ml vode
1 kašika nes kafe
1/2 kašičice soli
25 gr kakao praha
Priprema:

U šerpi polako istopite puter na vrlo niskoj temperaturi pa u njemu otopite čokoladu.
Ušpinujte polovinu šećera sa vodom i dodajte nes kafu pa sklonite sa vatre.
Vruć šećer sipajte u mješavinu putera i čokolade i izmješajte da se ujednači masa, pa ostavite da se ohladi.
Tri jajeta razdvojite na žumanca i bjelanca. U žumanca dodajte vaniliju, kakao prah, so i preostala dva jajeta, pa dobro umutite.
Sada umutite bjelanca u čvrst snijeg, dodajući drugu polovinu šećera.

Polako umiješajte bjelanca u mješavinu žumanaca, putera i čokolade.
Sipajte smjesu u kalup za tortu koji ste podmazali i obložili pek-papirom.
Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180 C stepeni.
Kolač je gotov kad na površini primijetite male pukotine, a tijesto se uopšte ne pomjera u sredini.
Ako vam se čini da će odogzo pregorjeti ranije, pokrijte ga aluminijumskom folijom pa dopecite do kraja.
Prvo izvadite kolač da se ohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite pa dobro ohladite u frižideru.
Možete ga ukrasiti šlagom i rendanom čokoladom ili samo kakao prahom i zrnima od čokolade.