ERDOGAN I PUTIN RAZGOVARALI O DEŠAVANJIMA U SIRIJI

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednikVladimir Putin u utorak uvečer obavili su telefonski razgovor o Siriji.

Predsjednik Turske je tom prilikom kazao Putinu da je nedavni napad snaga odanih režimu Bashara al-Assada na turske trupe naštetio zajedničkim naporima koje dvije zemlje ulažu u postizanje mira u Siriji.

Također, Erdogan je kazao da će Turska, kao odgovor na takve napade, i dalje koristiti svoje pravo na samoodbranu.

Dva predsjednika razgovarala su i o bilateralnim odnosima, kao i drugim dešavanjima u Siriji i Libiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Turske u ponedjeljak je objavilo da je najmanje sedam vojnika i jedan civilni službenik ubijeno u artiljerijskom napadu režimskih snaga u Idlibu. Navodi se i da su meta napada bile turske snage koje su angažovane na sprečavanju sukoba u toj deeskalacionoj zoni na sjeverozapadu Sirije i da su lokacije njihovog kretanja ranije koordinirane.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni. Međutim, snage Assadovog režim i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.300 civila.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

WASHINGTON POST: BIDEN TAJNO ODOBRIO DODATNO SLANJE BOMBI I RATNIH AVIONA...

0
Američki predsjednik Joe Biden posljednjih je dana tajno odobrio milijarde dolara za nove bombe i borbene avione za Izrael, uprkos zabrinutosti Washingtona zbog očekivane vojne ofanzive na jugu Pojasa Gaze koja bi mogla ugroziti živote stotina hiljada palestinskih civila, navodi se u medijskom izvještaju objavljenom u petak,