ERDOGAN JE IZGRADIO TURSKU NEZAVISNOST! MULAOSMANOVIĆ ZA HAYAT: NASTAVAK OVOG PUTA JE ZNAČAJAN ZA BIH I BALKAN

U Turskoj će 28. maja biti održan drugi krug izbora za predsjednika, nakon što ni jedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu na izborima koji su se desili jučer.

Izbore u Turskoj analizirali smo sa prof. dr. Admirom Mulaosmanovićem u emisji ‘7PLUS’.

Erdogan je osvojio više glasova od protivnika, ali mu to nije bilo dovoljno za pobjedu.

  • Tačno je da je imao više nego što je očekivamo, kada govorimo o okupom broju glasova iz 2018 godine. Tada je on imao oko 26 miliona i ono što ga je spriječilo da u prvom krugu da pobijedi jeste nedostatak jakog drugog ili trećeg kandidata. Ovaj bazen glasova kod Ogana je nešto što će računati Kilicdaroglu. Erdogan ima veliku prednost da obnovi mandate. Moje očekivanje je da će se to tako desiti – rekao je Mulaosmanović.

Erdogan je turski čelnik sa najdužim stažom, a Mulaosmanović smatra i kako je za vrijeme tog staža izgradio tursku nezavisnost.

  • Izgradio je srednju klasu u ovih 20 godina. Regionalni je igrač broj jedan i definitivno se otrgnuo od onih centara moći koji su Tursku držali u nekoj situacijui proxya. Da jačaju ti centri moći Tursku vojsku koji će ići protiv demokratskih tokova u državi. Vladavina Erdogana je period kada Turska država ozbiljno gradi svoj suverenitet i postaje nezavisna u međunarodnim odnosima. Vidjeli smo da nije odgovaralo SAD-u, ali to je put koji Erdogan neće napusti. Imali smo zastrašujući zemljotres, mislili su da će da bude potučen, ali on je tamo pobijedio. To govori o povjerenju naroda. U Turskoj se dešava politički preokret –  rekao je  

Zapad je Erdogana optuživao za autorativnu vladu, represiju, gušenje medija…

  • To su argumenti koji možda negdje imaju osnove, ali se koriste u želji da se naruši pozicija određenog subjekta u međunarodnim odnosima. Argumenti kao takvi zanju biti kvazi. Bilo je ataka na novinare. Da li je on bio iznuđen ili je išao iznad nekih normalnih ponašanja? Možda i jeste. Međutim svi ti argumenti su išli ka urušavanju pozicija Turske u međunarodnim odnosima i ka oduzimanju dijela suvereniteta – naglasio je Mulaosmanović.  

Rekao je šta bi znaćilo za BiH da i jedna ili druga opcija pobijedi.

  • Ja vjerujem u nastavak ovog puta. Smatram je značajnim stabilizatorom političkih odnosa na područuju Balkana. Ova vlast ima dobre odnose i sa vlašću u Beogradu, Sarajevu pa čak  i Zagrebu, ali ovdje se radi o jednoj ozbiljnoj državi – rekao je za Hayat Mulaosmanović.

Video uskoro…

(E. P.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: IZRAEL NAPAO IRAN

0
Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, objavio je ABC News, pozivajući se na američkog zvaničnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvještava da je aktiviran sistem protuzračne odbrane u gradu Isfahanu.