ERDOGAN JE RAHMETLI ALIJI REKAO DA GA PREBACE U TURSKU NA LIJEČENJE, A ON JE ODGOVORIO: ‘ŽELIM UMRIJETI U SVOJOJ ZEMLJI’

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik izjavio je kako se masakri i tragični događaji tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ne bi dogodili da je u to vrijeme bila današnja Turkiye i da je na njenom čelu bio aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Celik je boravio u južnom turskom gradu Adani, gdje se sastao sa predstavnicima Udruženja Bosna-Adana. Celik je na sastanak sa predstavnicima ovog udurženja stigao koristeći turski automobil Togg.

U razgovoru s članovima udruženja Celik se prisjetio momenata kada je bio u pratnji turskog predsjednika Erdogana u povratku iz posjete jednoj od stranih zemalja, kada su dobili informaciju da je hospitalizovan prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović, te kako su tada odlučili sletjeti u Sarajevo.

– Hitno smo sletjeli u Sarajevo. Bio sam tada s našim predsjednikom kada smo otišli u bolnicu. Tada je predsjednik razgovarao s Alijom (Izetbeogvić, op.a.) i rekao mu: ‘Želimo vas prebaciti u Turkiye na liječenje’, na što je Alija rekao:

-Ja ne želim otići odavde – ispričao je Celik.

Dodao je kako je Erdogan više puta insistirao kazavši Izetbegoviću da će ga nakon liječenja ponovo vratiti u Bosnu, na što je poručio:

– Želim umrijeti u svojoj zemlji, ne želim napustiti ovo mjesto.

Celik je kazao kako je tada rahmetli Alija Izetbegović u amanet ostavio brigu o nasljedstvu sultana Fatiha na Balkanu.

– Naš predsjednik od tada taj amanet nosi na svojim plećima. Od tada nisu (Bosna, op.a.) nikad ostavljeni sami – rekao je Celik.

Navodeći da je kako je u više navrata boravio u Bosni i Hercegovini, Celik je povukao paralelu između Bosne i Azerbejdžana. Rekao je kako je tokom boravka u Bosni vidio bunkere koje su izgradili srpski snajperisti koji su tamo ubijali Bošnjake, a iste takve bunkere, kako je kazao, izgradili su i Armenci tokom rata u Karabahu.

– Tada sam počeo razmišljati: ‘Da je današnja Turkiye postojala u vremenu rata u Bosni, da je tada Recep Tayyip Erdogan bio na čelu Turkiye, nijedan od tih masakra se ne bi dogodio-poručio je Celik, te dodao:

– Moć Turkiye znači očuvanje i zaštita islama na Balkanu. Ono što je danas najpotrebnije jeste mir. Volja našeg predsjednika da očuva mir je toliko jaka i toliko je prihvaćena da čak i tamošnji srpski čelnici daju izjavu u kojoj kažu da ‘Erdogan treba biti izabran’. Jer niko više ne želi rat.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE