ERDOGAN: KRAJNJI CILJ AKCIONOG PLANA ZA LJUDSKA PRAVA TURSKE JE NOVI GRAĐANSKI USTAV

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je danas Akcioni plan za ljudska prava koji će u toj zemlji biti implementiran u periodu od dvije godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na predstavljanju Akcionog plana za ljudska prava Turske u Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari istakao kako je taj dokument pokazatelj trajne i nepresušne volje za promjenama i reformama.

  • Svaka reforma je djelo zajedništva osjećaja i mišljenja nas i našeg naroda u pravcu dostizanja demokracije s višim stepenom slobode, inkluzivnosti i raznolikosti. Takav je i ovaj Akcioni plan za ljudska prava Turske – poručio je Erdogan.

Naglasivši kako je Akcioni plan za ljudska prava plod zahtjeva i potreba turskog naroda, Erdogan je kazao da se iza svake aktivnosti krije proces konsultacija na širokoj bazi.

  • Cilj nam je da povećamo efikasnost sistema podnošenja pojedinačnih prijava na Ustavnom sudu – istaknuo je Erdogan i dodao kako će Komisija za naknadu ljudskih prava snositi štetu dugotrajnih suđenja.

Jedna od važnijih promjena koju je Erdogan najavio Akcionim planom za ljudska prava je i izmjena pravilnika o političkim partijama i izborima s ciljem jačanja demokratskog učešća u političkim procesima u Turskoj.

Turska će formirati i Komisiju za monitoring kaznenih ustanova i ljudskih prava, a u to nezavisno tijelo će uči predstavnici nevladinih organizacija, univerziteta i advokatskih komora.

  • Intenziviramo i psihosocijalnu podršku i usluge informiranja za žrtve zločina i kriminala, a prvenstveno za djecu, žene, invalidne i starije osobe iz te kategorije – rekao je Erdogan.

On je kazao da reformom Turska želi ojačati ljudske resurse sudova i tužilaštava na svim područjima i tako ojačati pravosudne procedure i povećati efikasnost u donošenju presuda.

Opseg revizija Sudskog i tužilačkog vijeća Turske (HSK) će biti proširen, a i apelacioni organi će dobiti šire ovlasti kako bi se osigurali što pravedniji i valjaniji postupci, najavio je.

Turska dijaspora će biti uključena u sistem elektronskih podnošenja prijava, a kako bi efikasnije vodili privredne sporove, sudije će dobiti pristup informacionom sistemu Zavoda za socijalnu sigurnost Turske.

Erdogan je najavio da će advokati moći u elektronskoj formi podnositi pojedinačne zahtjeve Apelacionom sudu, a najavio je i pojednostavljenje sudskih i notarskih taksi, kao i smanjenje troškova.

  • Proširujemo aplikaciju e-suđenja na sve sudove. Rok za odgovor na podnesene zahtjeve skraćujemo sa 60 na 30 dana. Rokovi za podnošenje žalbi počinju sa obavještenjem o obrazloženoj sudskoj odluci – naglasio je Erdogan.

Kako bi izbjegla sporove između investitora i administracije, Turska osniva i Ured ombudsmana za investicije koji će raditi nezavisno i nepristrasno.

Turski predsjednik Erdogan je također kazao da vlasti te zemlje preispituju zakonodavne okvire i praksu kako bi se dale najšire garancije slobode izražavanja i prava na okupljanja i mirne demonstracije.

  • Razvijamo mjere za olakšavanje profesionalnih aktivnosti novinara kako bismo podigli standarde u pogledu slobode izražavanja i slobode štampe – objasnio je turski predsjednik.

Dodao je da Turska usklađuje svoj Zakon o zaštiti ličnih podataka sa standardima Evropske unije kako bi zaštitila građane.

Erdogan je poručio kako je novi građanski ustav krajnji cilj Akcionog plana za ljudska prava Turske.

  • Pozivamo sve koji imaju pravo glasa o budućnosti naše zemlje da se uključe u izradu novog ustava – kazao je Erdogan.​​​​​​​

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AUSTRIJA IZRUČUJE SRBIJI OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO NUSRETA DESTANOVIĆA: TIJELO BACIO U...

0
Austrijsko Ministarstvo pravde odobrilo je izručenje Seada Z. (27) iz Sjenice Republici Srbiji, koji je osumnjičen za ubistvo Nusreta Destanovića (28) iz Tutina.