ERDOGAN NAJAVIO SASTANAK S PUTINOM, MERKEL I MACRONOM ZBOG KRIZE U IDLIBU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će se 5. marta sastati s čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u regiji Idliba u Siriji gdje je zbog posljednje ofenzive snaga sirijske vlade gotovo milion ljudi napustilo svoje domove, javlja Al Jazeera Balkans.

  • Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu. Petog marta sastat ćemo se s Putinom, Macronom i Merkel i ponovno o tome razgovarati – najavio je turski čelnik, prenijela je Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju Reuters.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Macron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da “obuzda” sirijski režim u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

U telefonskom razgovoru s Putinom Erdogan je naglasio “da režim mora biti zaustavljen u Idlibu i da se mora prekinuti humanitarna kriza”, naveo je ured turskog predsjednika, piše Fena.

Kremlj je objavio da su dvojica čelnika razgovarala o intenziviranju pregovora o Idlibu kako bi se smanjile napetosti i proveo prekid vatre.

Putin je rekao, kako se navodi u saopćenju Kremlja, da je “iznimno zabrinut” zbog “agresivnog djelovanja” pobunjenika u Idlibu.

Prije tog razgovora Erdogan je o stanju u Idlibu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koje je pozvao na konkretne akcije sprečavanja humanitarne katastrofe.

Oni su mu poručili, kako piše Reuters, da humanitarna kriza u Idlibu traži političko rješenje, i da se što prije moraju sastati svi troje, zajedno s Putinom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIK RUSKI NAPAD NA UKRAJINU, POLJSKA DIGLA BORBENE AVIONE!

0
Ruske snage rano jutros gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske, blizu ukrajinskog grada Dnjepra, pri čemu je najmanje jedna osoba povrijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.