ERDOGAN: TURSKA ĆE DO KRAJA GODINE DOSTIĆI DVOCIFRENE BROJKE EKONOMSKOG RASTA

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da vjeruje da će Turska do kraja godine dostići dvocifrene brojke ekonomskog rasta, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Iako međunarodne agencije procjenjuju rast od devet posto, smatramo da ćemo do kraja godine dostići dvocifrene brojke ekonomskog rasta – rekao je Erdogan u videoporuci povodom samita “Turska 2023.” koji se održava u organizaciji Turkuvaz Media.

Naglasio je da je Turska snažnom podrškom i poticajima pružila pomoć otvaranju novih fabrika u zemlji u proteklom periodu.

  • Također, naša država je u 2020. godini ostvarila rast od 1,8 posto, a nastavila je uzlazni trend tako što je ostvarila stope rasta od 7,2 posto i 21,7 posto u prva dva kvartala ove godine. Oborili smo važan rekord u izvozu, premašivši po prvi put u historiji nivo od 212 milijardi dolara – rekao je Erdogan.

Istakao je da će turske vlasti nastaviti ulagati potrebne napore kako bi zemlja nastavila s rastom i napretkom i narednih godina.

  • Nastavit ćemo s napretkom Turske na osnovama proizvodnje, izvoza, investicija i zapošljavanja, ne obazirući se na one koji prizivaju katastrofu – kazao je.

Dodao je da Turska poduzima sve potrebne mjere kako bi adekvatno odgovorila na posljedice izazvane pandemijom koronavirusa.

  • Poduzimamo potrebne napore da minimiziramo efekte izazvane narušenom ekonomskom ravnotežom na globalnom nivou zbog pandemije koronavirusa – istakao je turski čelnik.

Napominjući da svijet nastavlja borbu protiv koronavirusa na način koji ulijeva nadu nakon dvije vrlo bolne godine pandemije, Erdogan je kazao da se može primijetiti da su u mnogim oblastima počeli da se poduzimaju napori prema postepenoj normalizaciji, posebno u zdravstvu, transportu, obrazovanju i trgovini.

Dodao je da se globalna ekonomija počela vraćati u stari ritam nakon krize iz prošle godine, napominjući da već rastu proizvodnja i izvoz, a ubrzan je i oporavak u sektoru turizma povećanim kretanjem ljudi.

  • Međutim, dok čovječanstvo rješava probleme vezane za zdravstvenu dimenziju pandemije, ovaj put se suočava sa različitim problemima izazvanim pandemijom. Globalna inflacija, baš poput ekonomske recesije prošle godine, najozbiljniji je problem s kojim se čovječanstvo danas suočava. Prazne police u marketima zbog prekida u lancima snabdevanja također je jedna od činjenica ovog doba – rekao je Erdogan.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE