EROL AVDOVIĆ ZA HAYAT IZ SAD: TRUMP JE SVOJIM IZJAVAMA BACIO LJAGU I SRAMOTU NA BIJELU KUĆU

Erol Avdović, novinar iz SAD bio je gost emisije obar dan BiH Hayat TV-a

Američki predsjednički izbori izazvali su ogromnu zainteresiranost javnosti širom svijeta. Birališta su još jučer zatvorena u cijeloj zemlji, ali zbog procesa prebrojavanja glasova neizvjesnost je veća nego što se predviđalo. Rezultati su trenutno u Bajdenovu korist, ali je li išta izvjesnije nego jučer u ova doba?

  • Tačno je da se bitka za Bijelu kuću nastavlja za najprestižniju političku adresu u SAD-u i svijetu. Što se tiče rezultata stojimo na status quo. I dalje je Biden prema jednim projekcijma pobjednik sa 264 u zavisnosti da li je Arizona već dodijeljena. Trump ima 213 elktorata što znači da zaostaje za 50 i nešto elektrora. Čarobni broj je 270. Za nekoliko sati možda ćemo imati nešto izvjesniji rasplet ali trendovi idu u korist Bidenu.

Kada se očekuje da će se znati ko je 46. američki predsjednik? Spominje se čak i decembar?

  • Kada se svi glasovi potvrde mi imamo iskustvo sa slučajem Al Gore i George Bush i to samo u jednoj državi i u drugim okolnostima. Tada je Bush bio u prednosti z razliku od Trumpa koji je najavio niz tužbi u državama u kojima ne dobija. Što ja vidim cijeli ovaj proces je jako transparentan i svaki glas se broji pred očima kamera. Interesantno da Trump traži ponovno brojanje tamo gdje gubi ali ne znam koliko je to održivo. Njegov tim traži da se glasovi prestanu brojati, po kojem zakonu ne znam.

Osuda Trumpovih izjava stigla je i od njegovog bivšeg visokog savjetnika Johna Boltona. On je kazao citiram ” Komentari predsjednika Trumpa od prije nekoliko sati, kada je rekao da pobjeđuje, da je pobijedio, ali sada da je pokraden, su neki od najneodgovornijih komentara koje je predsjednik Amerike ikad imao. Ne znamo kakav će ishod biti. Moguće je da Trump pobijedi, ali je bacio sumnju na integritet cijelog izbornog procesa samo zbog svoje lične koristi. To je sramota.” Gospodine Avdoviću, da li se ovdje radi o ličnoj koristi ili je ipak bilo nekih malverzacija? Da li američka policija zabilježila neki slučaj izborne krađe?

  • Veliki broj je promatrača, radi se o teorijama zavjere. Trump želi da stavi sumnju na izborni proces. Da apsurd bude veći Trump je glasao poštom u svojoj matčnoj državi Florida a drugima. Nema pokazatelja  i argumenata da se radi o izbornoj prevari. Boltn je u pravu je kada kaže da je bacio Trump jednu sramotu, ljagu na Bijelu kuću, tako se ponaša državnik već gubitnik.

Pogledajte video OVDJE.

(Faruk Durmišević)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZRAEL NAPAO SIRIJU, POGINULO 38 LJUDI

0
U izraelskim napadima na sirijski grad Alep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanonske militantne skupine Hezbollah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.