ESKALIRALO U RUSIJI: U SUKOBIMA ŠIROM DRŽAVE UHAPŠENO 2500 PROTESTANATA

Širom Rusije održani su protesti u znak podrške Alekseju Navalnome.

Na protestu u Moskvi se okupilo najmanje 40.000 ljudi, procjena je Reutersa. Protesti su se održali i u brojnim drugim ruskim gradovima, čak i na dalekom istoku zemlje kao i u gradu Yakutsku gdje je temperatura bila -52.

U više gradova Protesti su se pretvorili u žestoke obračune policije s protestantima. Kako se vidi na snimkama, policajci su palicama udarali po protestantima, a neke su udarali nogom dok su ležali na podu.

Osim toga, ruska policija uhapsila je oko 2600 osoba na protestima širom zemlje uključujući 945 u Moskvi, objavila je promatračka skupina OVD-Info.

Amnesty International je optužio policiju da je “nasumce tukla i svojevoljno hapsila” protestante.

Državna agencija Tass izvijestila je da je u sukobima s protestantima povrijeđeno više od 40 policajaca.

Europska unija osudila prekomjernu uporabu sile

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog “masovnih pritvaranja” i “prekomjerne primjene sile”.

  • U ponedjeljak ćemo s ministrima vanjskih poslova EU-a razgovarati o idućim koracima – objavio je Borrell na Twitteru.

Evropska unija traži da se Navalnog pusti na slobodu i taj će sastanak biti prvi u nizu na kojima će se raspravljati o mjerama kako bi se taj zahtjev ispunio.

Više zemalja članica i Evropski parlament traže uvođenje novih sankcija Rusiji, ali za to je potrebna jednoglasna odluka dvadeset sedmorice.

U petak je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u telefonskom razgovoru zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina “trenutno oslobađanje” ruskog oporbenog prvaka.

Izrazio je “ozbiljnu zabrinutost” EU-a za Navalnog i pozvao na “potpuno i bezuvjetno poštovanje njegovih prava”.

Navalni u pritvoru od povratka u Rusiju, pozvao ljude na proteste

Aleksej Navalni (44) koji je u pritvoru i protiv kojeg se vodi nekoliko sudskih postupaka, uhapšen je 17. januara pošto se vratio iz Njemačke, gdje se pet mjeseci liječio nakon trovanja za koje optužuje Kremlj.

Navalni je nakon hapšenja pozvao svoje pristaše na prosvjede, a vlasti su ih upozorile da ne dolaze uz objašnjenje da prisustvovanjem na neovlaštenom protestu riskiraju zarazu covidom-19, kao i tužbu i mogući zatvor.

No protestanti su se oglušili na zabranu te se pojavili u velikom broju.

Pogledajte video OVDJE.

Najveći protesti u Moskvi

U centralnoj Moskvi, gdje Reuters procjenjuje da se na najvećem neovlaštenom skupu posljednjih godina okupilo barem 40.000 ljudi, policija je pritvarala ljude, gurajući ih u kombije koji su stajali u blizini.

Vlasti su izvijestile da se na protestu pojavilo oko 4000 ljudi.

Neki protestanti su izvikivali “Putin je lopov” te “Sramota” i “Sloboda Navalnom”.

Uhapšena supruga Navalnog

Navaljnijeva supruga Julia objavila je na društvenim mrežama da je uhapšena na protestu. Njegova majka Ljudmila također je bila na protestu.

Neki od Navalnijevih političkih saveznika pritvoreni su u danima prije protesta, a ostali na dan protesta.

Navalni, 44-godišnji odvjetnik, nalazi se u moskovskom zatvoru čekajući ishod četiri pravna predmeta za koje tvrdi da su izmišljeni. Optužuje Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo. Putin to negira, tvrdeći da je Navalni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao.

Pogledajte video OVDJE.

Jedan moskovski protestant, Sergej Radčenko (53) rekao je: “Dosta mi je straha. Nisam se pojavio samo zbog sebe i Navalnog, nego i zbog svoga sina jer u ovoj zemlji nema budućnosti.”

Dodao je da je bio uplašen, no da je imao snažan stav o onome što je nazvao pravnim sistemom koji je van kontrole.

Sukobi i na dalekom istoku

Videosnimke s ruskog dalekog istoka pokazuju policajce kako u Vladivostoku niz ulicu gone grupu protestanata, dok su protestanti u Kabarovsku, koji su stajali na temperaturama od minus 14 stepeni Celzijusa, skandirali “Banditi!”.

Policija u sibirskom Jakutsku, jednom od najhladnijih gradova u svijetu, gdje su temperature u subotu dostigle minus 52 stepena Celzijusa, zgrabila je protestanta za ruke i noge te ga odvukla u kombi, kako se moglo vidjeti na videosnimkama, piše Hina.

Opozicijski političar Dmitrij Gudkov rekao je da je bilo neuobičajeno mnogo protesta u regiji.

  • Svi su sigurno vrlo zasićeni krađom i lažima ako su regije na ovaj način odlučile ustati – napisao je na Twitteru.

U subotu je došlo do smetnji na mobilnim i internetskim servisima, pokazali su podaci stranice koja se bavi nadgledanjem, downdetector.ru, što je taktika koju vlasti ponekad koriste da bi otežale protestantima međusobnu komunikaciju i dijeljenje snimaka online.

Objavljena snimka navodne Putinove palače, to je izazvalo bijes ljudi

Uvod u proteste bila je snimka koju je prije dva dana objavio tim Alekseja Navalnog. Prekjučer je njegov tim objavio rezultate velike istrage koja se bavila Putinovim bogatstvom i omogućila javnosti da prvi put zaviri u navodnu Putinovu palaču na Crnom moru.

Dokumentarac, koji je objavljen zajedno s istraživanjem, u jednom danu je na YouTubeu pogledalo 22 miliona ljudi. Do subote je snimak pogledan 73 miliona puta.

Pogledajte video OVDJE.

Istraga sadrži optužbe o razgranatoj korupcijskoj shemi povezanoj s, kako navode, Putinovom nekretninom vrijednom 1.4 milijarde američkih dolara.

Ruske vlasti sve negiraju: “To je ponavljanje stare priče. Ako se ne varam, 2017. ili 2016. godine se prvi put pojavila priča o takozvanoj Putinovoj palači u Gelendžiku. To nije istina. Ne postoji palača, on nije vlasnik nikakve palače”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov, piše CNN.

Putin zasad djeluje nedodirljiv

Navalnijevi saveznici nadaju se da će iskoristiti ono za što ankete kažu da su potisnuta frustracija javnosti zbog niskih plaća i ekonomskog pada tijekom pandemije.

No zasad Putinova moć djeluje nedodirljivo, dok 68-godišnji predsjednik redovito bilježi preko 60 posto podrške, puno više nego Navalni.

Uz EU, i Britanija osudila Rusiju

Britanija je u subotu pozvala Rusiju da poštuje ljudska prva.

  • Duboko smo zabrinuti pritvaranjem mirnih protestanata i nastavljamo pozorno pratiti stanje”, saopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. “Pozivamo ruske vlasti da poštuju svoje međunarodne obveze prema ljudskim pravima i oslobode građane koji su pritvoreni tokom mirnih protesta”.

Javio se i SAD

Postupanje policije osudio je i SAD. Washington govori o “grubim metodama” ruske policije.

  • Sjedinjene Države oštro osuđuju primjenu grubih metoda prema protestantima i novinarima ovog vikenda u gradovima širom Rusije – piše u saopćenju State Departmenta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA CARINI ZAPLIJENJENE ‘IGRAČKE ZA ODRASLE’: VRIJEDNOST PROCIJENJENA NA 36.460 KM

0
Ovlašteni službenici UIO spriječili su krijumčarenje veće količine "igračaka za odrasle" koje su privremeno oduzeli u Carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška.