EU IMA MEHANIZME KOJIMA ĆE OBAVEZATI SRBIJU I KOSOVO! KANDIĆ ZA HAYAT: NEMA POVLAČENJA POSLIJE TOGA

Sutra će se pod nadzorom evropskih diplomata sastat će se premijer Kosova Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Mnogi se pitaju hoće li evropski prijedlog biti usvojen. Sudeći po pismu koje su dobili Kurti i Vučić od predsjednika Francuske i italijanske premijerke, ne bih očekivala da sutra dođe do potpisivanja sporazuma, tvrdi Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, u emsiji ‘7 PLUS’ Hayat TV.

  • U tom pismu se jasno kaže da se očekuje da oni prihvate taj put u cilju zaključenja osnovnog sporazuma i da se razgovara o obavezama primjene svih sporazuma u okviru briselskog dijaloga. Treba da se obavežu i da ta riječ ne bude riječ političara sa Balkana koji obećaju nešta, pa se ne drže toga. EU ima mehanizme kojima će da obaveže premijera Kosova i predsjednika Srbije. Nema povlačenja poslije toga – kazala je Kandić.

Dodaje da je cilj garancija za teritorijalni integritet, zatim da Srbija neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

  • Sutra možemo da očekujemo da će i jedan i drugi političar naći način i neki prazan prostor da ponavljaju crvene linije. Dovoljno je jasnih signala od EU i izaslanika Amerike. Put je trasiran. Nema skretanja. Biće ono što je i 21. januara Vučić rekao, a to je da on ‘prihvata osnovu tog sporazuma i da je Srbija spremna da radi na primjeni tog sporazuma’. To je razvoj plana i tu nema dileme. Mogu obojica da pričaju bilo šta, ali svima je jasno da je put definitivno trasiran i da postoje mehanizmi kojima će taj put biti obezbjeđen. Vučićeva pozicija je daleko komplikovanija. Rezultat je neki vidljiv, a to je da kosovski premijer jasno kaže da prihvata taj sporazum kao temelj – smatra Kandić.

Sve propuštene emisije pronađite i u našoj videoteci Hayat PLAY.

Cijeli razgovor pogledajte i na OVOM LINKU.

(A.H.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE