EU: KOSOVSKA VLADA DA UKINE TAKSE, SRBIJA DA OSIGURA DIJALOG

Glasnogovornica povjerenice Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič poručila je u ponedjeljak da bi nova kosovska vlada, kada bude formirana, trebala ukinuti carinske takse od 100 posto na robu iz Srbije, dok je Srbiji zadaća osigurati povoljno ozračje za razgovore kako bi dijalog Beograda i Prištine bio funkcionalan.

Kocijančič je za portal istaknula kako EU od svih političkih aktera očekuje da ostanu „predani procesu koji je od ključnog značaja za Kosovo, Srbiju i budućnost regije“.

  • Nastavljamo blisku suradnju s državama članicama i našim međunarodnim partnerima, Sjedinjenim Državama. Dijalogu između Beograda i Prištine posreduje EU, to je proces koji je pokrenula Opća skupština UN i podržale države članice Unije – naglasila je pravno-politički kontekst očekivanih rješenja za kosovsko pitanje.

Beogradski mediji objavili su prošlog tjedna da Bijela kuća od Beograda zahtijeva priznanje neovisnosti Kosova te da je američki predsjednik Donald Trump, posredstvom svojeg specijalnog izaslanka Richarda Grenella, koji se nedavno u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, poručio da Srbija mora priznati Kosovo.

  • To je bio jedan veoma težak razgovor. Grenell je doslovno postavio uvjet – Srbija mora priznati Kosovo. Rekao je i da će Amerika utjecati na Europsku uniju da pojača pritisak na službeni Beogra, javlja Hina, pozivajući se na neimenovanog sugovornika lista Blic.

Da je taj razgovor bio neugodan po srpsku stranu potvrdila je, poslije susreta Vučić-Grenell 10. listopada, i Suzana Vasiljević, savjetnica srbijanskog šefa države za medije i odnose s javnošću.

  • Ono što je bilo čudno je da je prvi put predsjednik (Vučić) sam pisao službenu bilješku sa sastanka, jer je razgovor očigledno bio dosta težak i on jučer nije bio voljan ni s nama o tome razgovarati – rekla je Vasiljević dan poslije tog sastanka.

Trump je imenovao Grenella svojim izaslanikom za pregovore Beograda i Prištine, premda je Washington ranije kao specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan odredio Mathewa Palmera, kojemu je u agendi i postizanje rješenja za Kosovo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ O KONAKOVIĆU: ČOVJEK KOJI JE PRODAO INTERES VLASTITOG NARODA NE...

0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za Hayat je sinoć komentirao i nedavni sastanak Bošnjaka iz regiona koji je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sazvao u Sarajevu.