EU PONOVO ŠALJE POMOĆ U NAŠU ZEMLJU: 250 MILIONA EURA BIT ĆE ISPLAĆENO U DVIJE RATE

Nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju između Evropske unije (EU) i BiH o dodjeli 250 miliona eura makrofinancijske pomoći, danas je na ovaj dokument svoj potpis stavio i evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

S obzirom na to da je uz memorandum o razumijevanju potpisan i Sporazum o zajam za makrofinansijsku pomoć EU, omogućeno je da u institucijama BiH započne proces ratifikacije međunarodnog ugovora nakon čega će sredstva biti operativna.

Budući je riječ o pomoći za više nivoa vlasti, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima s EU, Memorandum su potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

Bevanda je naglasio kako je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

  •  Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH – objasnio je Bevanda.

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

Ovim Memorandumom u skladu sa prethodnim odlukama Evropskog parlamenta i Vijećem EU-a BiH stavljena je na raspolaganje makrofinansijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku zajma.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.