EU POTVRDILA SVEOBUHVATNU PODRŠKU SLOBODI MEDIJA U REGIONU

Na trećoj konferenciji Dani medija Evropska unija - zapadni Balkan u Podgorici, Evropska komisija je potvrdila svoju podršku regionu s novim inicijativama usmjerenim na odgovornost medija, pismenost i upravljanje, sudsku ekspertizu o slobodi izražavanja i promociju pomirenja i regionalne saradnje.

To je dio snažne podrške EU slobodi medija i nezavisnosti novinarstvu na zapadnom Balkanu, uključujući tekuće regionalne programe vrijedne 20 miliona eura.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da su sloboda izražavanja i sloboda medija ugrađeni u same temelje na kojima je izgrađena Unija, i ujedno su ključni politički indikatori u procesu pridruživanja EU.

– U svjetlu zabrinjavajućeg razvoja događaja u cijeloj regiji, od neprimjerenih političkih uplitanja do širenja dezinformacija, ovogodišnji Dani medija stavili su u fokus odnos između medija i politike i utrli put ka prepoznavanju konkretnih aktivnosti i prilika za poboljšanje postojećeg stanja – rekao je Hahn

Treća po redu konferencija Dani medija Evropska unija – zapadni Balkan okupila je oko 350 predstavnika medija i organizacija civilnog društva kao i kreatora politika sa zapadnog Balkana i Evropske unije.

Prvi put su se diskusiji pridružili i politički predstavnici iz regiona o ključnoj ulozi medija u procesu pridruživanja, s ciljem razrade prijedloga i budućih aktivnosti za unapređenje položaja novinara i jačanje nezavisnih medija.

Evropska unija slijedi dugoročni strateški pristup za podršku slobodi medija na zapadnom Balkanu. Postojeća podrška Evropske unije uključuje niz programa i inicijativa usmjerenih na ekonomsku održivost, odgovornost medija i regionalne mreže koje potiču regionalnu saradnju i pomirenje.

Sadašnja podrška iznosi više od 20 miliona eura, uključujući 11,5 miliona eura kroz pet regionalnih programa i 8,2 miliona eura za inicijative na području šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLUMICA DOLORES LAMBAŠA SLAVILA BI 43. ROĐENDAN: ŽIVOT IZGUBILA U STRAVIČNOJ...

0
Na današnji dan, prije 43 godine, rođena je jedna od najtalentiranijih hrvatskih mladih glumica, Dolores Lambaša koja je preminula 2013. godine od zadobivenih poveda u stravičnoj prometnoj nesreći pokraj Slavonskog Broda.