EU SA ZAPADNIM BALKANOM ŽELI SUZBITI ILEGALNE MIGRACIJE PREKO BALKANSKE RUTE

Njemačka u saradnji sa zemljama zapadnog Balkana želi drastično smanjiti ilegalne migracije preko tzv. balkanske rute, rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u Berlinu nakon susreta ministara unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana i članica Europske unije.

  • Držimo se naše odgovornosti da osobama koje bježe od progona i rata pružimo zaštitu. No istodobno se odlučno suprotstavljamo neregularnoj migraciji – rekla je Faeser nakon ministarskog sastanka u sklopu tzv. Berlinskog procesa.

Dodao je kako je nedopustivo da se ljudi upućuju na „dug i opasan“ put da bi na kraju shvatili kako ne mogu ostati u Europi.

  • Naš deklarirani cilj je da smanjimo neregularnu migraciju preko tzv. balkanske rute i u tu svrhu smo se dogovorili oko paketa mjera – rekla je njemačka ministrica.

Pojasnila je da to uključuje usklađivanje viznih politika zemalja zapadnog Balkana s politikom EU-a, borba protiv bandi krijumčara ljudima te uspostavljanje efektivne zaštite vanjskih granica uz pomoć Frontexa.

Ministarski sastanak u Berlinu

Istodobno se želi poboljšati sistem vraćanja u zemlje porijekla onih osoba koje nemaju pravo na zaštitu u Europskoj uniji. Povjerenica Europske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson, koja je također sudjelovala na sastanku, je rekla kako je ove godine na tzv. balkanskoj ruti zabilježeno tri puta više prelazaka i pokušaja ilegalnog prelaska granice nego prošle godine.

Posljednjih sedmica Njemačka i EU vrše pritisak na Srbiju kako bi uskladila svoju viznu politiku, nakon što je zabilježen porast ilegalnih prelaska državljana Indije, Tunisa i Burundija kojima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza pa preko te zemlje pokušavaju ući u EU. 

Ministarski sastanak je bio priprema za samit EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji se 3. novembra održava u Berlinu. Sutra se u sklopu istih priprema sastaju ministri vanjskih poslova.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.