EU ŽELI USPJEŠNE PRIČE, A NE IZGOVORE: BIH I REGION DOBIT ĆE MILIJARDE, ALI TEK NAKON REFORMI

Nekoliko značajnih odluka koje se odnose na zemlje Zapadnog Balkana objavila je Evropska unija u proteklih sedam dana.

Od toga da daje bespovratnu pomoć i kredite za šest zemalja Zapadnog Balkana u ukupnom iznosu od 6 milijardi eura, pa do toga da će uplata dijela tog novca biti uslovljena napretkom u pregovorima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Naravno, tu su i poruke da Evropska komisija očekuje da se Srbija uskladi sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije, kao i da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

I mada predsednik Srbije tvrdi da u izvještaju EK-a o napretku Srbije ka EU ima dobrih stvari i da se vidi pomak u reformama, stručnjaci za eurointegracije navode da Srbija u tom pogledu u posljednjih osam godina tapka u mhestu. Srbija od decembra 2021. godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU, a godišnji pomak ka EU je 0,25 odsto, uz prosječnu ocjenu 3 za integracije. Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra za savremene politike, kaže za Danas da je Planom rasta predviđeno da svaka država na Zapadnom Balkanu dobija određenu sumu novca na svakih šest mjeseci u naredne četiri godine.

-To je novi finansijski instrument, napravljen po ugledu na onaj plan oporavka Unije nakon pandemije. On će biti jače uslovljen reformama u najvažnijim oblastima, nego što je to bio slučaj sa instrumentima pretpristupne pomoći (IPA). Evropska unija shvatila je da dosadašnji pristup ne daje nikakve rezultate i da je nešto potrebno promijeniti u načinu pomoći državama kandidatima u regionu, naglašava Todorović Štiplija. Vjeruje da je to razlog zašto će za nova sredstva biti potrebne reforme na terenu.

– Već nekoliko godina jaki su glasovi koji su pozivali na suspenziju finansijskih sredstava za Srbiju zbog vladavine prava, ali se to nikada nije desilo. Osim reformi, Kosovo i Srbija će morati da pokažu korake naprijed u procesu normalizacije odnosa. To je još jedan pokušaj EU da privoli dvije strane da implementiraju dogovorene obaveze, navodi Todorović Štiplija.

Prema njegovim riječima, iz dosadašnjeg iskustva procesa dijaloga Beograda i Prištine nije sigurno koliko bi ovo uslovljavanje natjeralo dvojicu lidera da krenu sa provođenjem obaveza dogovorenih u Bruxellesu i Ohridu.

Srbija je u godišnjem izveštaju EU dobila loše ocjene u poglavljima 23. i 24. o vladavini prava, ali zbog toga što sklapa trgovinske sporazume s Kinom i ostalim trećim zemljama koje ne ispunjavaju briselske standarde. Sa druge strane, premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić rekla je da je Evropska komisija prepoznala jasan napredak Srbije na evropskom putu.

Stručnjak za eurointegracije Milan Antonijević navodi da je dobro da se, u moru negativnih vijesti koje nam stižu iz svijeta, okrenemo i svom najbližem okruženju, tj. Evropi i Evropskoj uniji.

– Paket pomoći državama Zapadnog Balkana koji je prvo najavljen pri posjeti Ursule von der Lajen našem regionu, a kasnije predstavljen i usvojen u Bruxellesu pod dobrim nazivom plan rasta otvara nova sredstva za našu zemlju, pored IPA pretpristupnih fondova. Šest milijardi eura, uz otvaranje tržišta Evropske unije za našu zemlju, više je nego dobra vijest i daje se sa namjerom da se naša privreda i zemlja pripreme za punopravno članstvo. Jedino tako možemo nadoknaditi zaostatak koji je očigledan u svakoj oblasti, od zelene agende, energetike, do industrije, e-mobilnosti i više političkih tema, poput vladavine prava i nezavisnog pravosuđa i da vam ne navodim – ističe Antonijević.

Prema njegovim riječima, prioriteti, tj. stubovi ovog plana koje je Evropska unija navela, gdje će se vršiti najveća ulaganja je takođe indikativan i značajan za svakog građanina Srbije, od puteva i željeznice, do skraćenja industrijskih lanaca snabdijevanja, preko obaveze zaštite životne sredine i procesa rada i u industriji i u rudarenju, naročito kritičnih sirovina, od bakra, litijuma i borata.

– No, bolje je da vam navedem svih sedam stubova, iza kojih se nalazi mnogo jasnih potciljeva i onoga što svako od nas može osjetiti. Slobodan promet robe, Slobodan promet usluga i radnika; Pristup jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA); Olakšavanje drumskog saobraćaja; Integracija i dekarbonizacija energetskih tržišta; Jedinstveno digitalno tržište; Integracija u industrijske lance snabdijevanja. Nakon izbora i sve strasti koja već izbija u javnim raspravama, očekujem da se odmah Srbija okrene reformama i zadacima koji nam stoje i u nedavno objavljenom izvještaju Evropske komisije, ali i onome što je preduslov za povlačenje, tj. privlačenje ovih sredstava iz Plana razvoja u Srbiju – rekao je Antonijević za Danas.

On dodaje da je to, pored vladavine prava, pozitivan stav o briselskom dijalogu, preuzetim obavezama, posrednicima u dijalogu i, naravno, punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koju svi očekujemo, a ponajviše Srbi na Kosovu, kojima bi ta normalizacija donijela i dugo čekanu bezbjednost, izvesnost, kvalitet života, ali i dijelove “Plana rasta” koji bi se vidio u industriji sa koje god strane administrativne granice se nalazili.

– Pružena je ruka iz Evropske unije, prihvatimo je, zaključio je Antonijević.

BIH: KVALITETAN RAD BIH VODI DO NOVCA EU

Nije tajna da decenijama unazad Evropska unija ulaže velika sredstva u Bosnu i Hercegovinu. Iz Delegacije EU u BiH kažu da je pomoć EU usmjerena na podršku BiH na putu ka EU.

– Od 2007. Instrument pretpristupne pomoć (IPA) je glavni finansijski instrument EU koji pruža podršku BiH da izvrši neophodne reforme i ispuni standarde EU, objašnjava nam Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije EU.

Ističe da je u okviru IPA II (2014 -2020) EU dodijelila 530 miliona eura bespovratnih sredstava za BiH kako bi pomogla u provedbi reformi.

– Sredstva iz IPA II nisu u potpunosti utrošena. Delegacija EU u BiH razvija IPA godišnje akcione planove u BiH. Nakon stupanja na snagu Ugovora o finansiranju za IPA Godišnji akcioni plan, predstoje tri godine za ugovaranje projekta i dodatno vrijeme za implementaciju. Delegacija EU trenutno završava tenderske i procedure ugovaranja sredstava dodijeljenih u okviru IPA 2020. Očekuje se da će ova sredstva biti iskorištena u narednom periodu, naglašava Koenig.

U okviru IPA III (2021-2027) više ne postoji alokacija po zemlji. Sredstva se dodjeljuju godišnje na osnovu relevantnosti politike i zrelosti predloženih projekata od zemlje korisnice.

– Projekti zahtijevaju visok stepen pripremljenosti, sektorske strategije, jasne aranžmane implementacije i druge elemente kako bi zemlja u potpunosti iskoristila raspoloživa sredstva. Procjene projekata i finansiranja su povezane i sa reformskim procesima, što zahtijeva visok stepen koordinacije svih aktera i političku posvećenost reformama. Iako ne postoji nacionalna alokacija, EU ostaje privržena principu poštenog udjela u isplati sredstava IPA III, kaže Koenig.

Dodaje da za 2021-2023, sredstva IPA III za nacionalne programe iznose preko 256 miliona eura za BiH. U ta sredstva se ubraja i 70 miliona eura za Paket energetske podrške.

– BiH, također, ima koristi od sredstava dodijeljenih na regionalnoj osnovi. U okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, od 2021. obezbijeđeno je 715 miliona eura bespovratnih sredstava, podržavajući projekte kao što su: dionice autoputa i poddionice koridora 5c, rehabilitacija i modernizacija crpne hidroelektrane Čapljina, te rehabilitacija i modernizacija sarajevskog vodovoda, ističe naš sagovornik i dodaje da BiH ima i korist od pomoći EU kroz Višedržavni IPA program.

EK je nedavno usvojio i novi Plan rasta za Zapadni Balkan. Ovaj novi instrument bi pružio dodatnu podršku do šest milijardi eura za period 2024-2027, koji uključuje dvije milijarde eura u obliku bespovratnih grantova i četiri milijarde eura u koncesionim zajmovima koje daje EU.

Reformsku agendu zasnovanu na preporukama, uključujući godišnji paket proširenja i programe ekonomskih reformi zemalja, ističe Koenig.

Dodaje da BiH prima sredstva EU kroz programe kao što su Horizont 2020, Kreativna Evropa, Erasmus+, Evropa za građane.

– EU nudi brojne mogućnosti kroz mnoge različite projekte i programe u različitim oblastima. Na nadležnim tijelima zemlje je da osiguraju da se mogućnosti koje pruža pomoć EU maksimalno iskoriste, poručuje Koenig.

EU je uložila 23,3 miliona eura bespovratnih sredstava za dionicu autoputa Tarčin – Ivan i za tunel Ivan/biznisinfo.ba

A do 2030. očekuje se da bude izgrađeno 152 km autoputa, obnovljena luka unutrašnjih plovnih puteva i 40 km vodotoka, instalirano 182 MW kapaciteta obnovljive energije, te poboljšanje vodovodne i sanitarne usluge za 770.000 ljudi.

Iz Direkcije za evropske integracije ponavljaju da za IPA III nema unaprijed određenog iznosa po državama korisnicama. Na raspolaganju je ukupni budžet od 14,2 milijarde eura.

– Dva su osnovna kriterija kojim se EK vodi pri odobravanju projektnih prijedloga – relevantnosti i tehničke zrelosti. Uz kriterij tehničke zrelosti, za BiH je od posebne važnosti kriterij relevantnosti, ističu iz Direkcije.

Naglašavaju da IPA III pokriva sve sektore, a da je kroz državne pakete pomoći za 2021, 2022. i 2023 EK dosad BiH odobrio oko 188 miliona eura pomoći.

– Iz višedržavne IPA III se financira dio grant-sredstava za projekte iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a od početka godine je BiH kroz ovaj instrument odobreno oko 300 miliona eura granta. Uskoro se očekuje i novi javni poziv. Dosad je u okviru ovog investicijskog okvira za Zapadni Balkan ukupno za BiH alocirano oko milijardu eura granta. Najveći dio ovih sredstava je odobren od 2015, navode iz Direkcije.

CRNA GORA: REFORMSKA AGENDA DO MARTA

Crna Gora može dostaviti prijedlog Reformske agende do marta naredne godine, što je jedan od preduslova za dobijanje evropskog novca u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan.

To su za Vijesti rekli iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), na čijem je čelu odnedavno ministarka Maida Gorčević (Pokret Evropa sad).

– Crnogorske institucije su od samog početka pažljivo pratile razvoj Plana rasta za Zapadni Balkan i komunikaciju od EU po ovom važnom pitanju, kazali su.

Evropska komisija usvojila je 8. novembra Plan rasta za Zapadni Balkan, sa ciljem ubrzanja procesa proširenja i rasta ekonomija država kandidata. U tu svrhu, predložen je Fond za reforme i rast za Zapadni Balkan od šest milijardi eura, za period 2024-2027.

Isplate će biti tek nakon ispunjenja dogovorenih reformi, odnosno reforme će biti vezane za rokove i njihovo provođenje biće uslov za dobijanje evropskog novca kao podrške budžetu dvaput godišnje.

Prijedlog EK-a o formiranju fonda do narednog proljeća treba da usvoje Evropski parlament i Evropski savjet. To znači da bi Crna Gora trebalo da do marta usaglasi svoj plan reformi sa EK-om, kako bi u junu ili najkasnije u julu mogla da povuče prvu tranšu sredstava.

– Imajući u vidu dobru međusektorsku saradnju, smatramo da je mart 2024. godine realan rok do kada Crna Gora može dostaviti prijedlog Reformske agende, imajući u vidu da reforme koje će biti predmet ovog dokumenta nisu nove, već su svakako definisane kroz okvir pregovaračkog procesa, naveli su iz MEP-a.

Dodaju da će naredni period iskoristiti za kvalitetnu pripremu odgovora na zahtjeve EK-a, ali će se preklopiti i sa pripremom novog Programa ekonomskih reformi 2024-2026, kao i sa pripremom Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2024-2025.

– Svjesni smo da će postojati značajan nivo podudarnosti ključnih reformi iz ovih dokumenata, a okvir za definisanje reformskih mjera biće i preporuke iz nedavno objavljenog Izvještaja EK-a o Crnoj Gori. To je olakšavajuća okolnost, uz namjeru da ovi ključni strateški dokumenti kojima ćemo definisati ključne reforme budu komplementarni, rekli su iz MEP-a.

U Ministarstvu se, kako kažu, oslanjaju i na dobru saradnju sa kolegama iz EK-a, kako bi zajednički pripremili dokument koji će, prije svega, biti dobra osnova za planiranje i praćenje provođenja reformi, a tek onda i mehanizam za dodjelu finansijske podrške EU.

Za Vijesti je prošle sedmice u sjedištu EU u Bruxellesu rečeno da Crna Gora više nema izgovor za neprovođenje reformi.

– Šteta bi bila da ne iskoristi dobro raspoloženje za proširenje koje trenutno postoji u Bruxellesu i među zemljama članicama. Nama je potrebna bar jedna uspješna priča, rekao je jedan od zvaničnika EU.

Očekuje se da do kraja mjeseca Podgoricu posjeti delegacija EK-a sa visokim zvaničnikom na čelu, koji će razgovarati u tom pravcu s nadležnima za pregovaračka poglavlja 23. i 24, u kojima je napredak ključan za nastavak i ubrzavanje pregovora o članstvu Crne Gore u EU.

Za svaku pojedinačnu reformu, naprimjer, za izmjenu zakona ili njegovu primjenu, biće predviđena određena suma novca koju će zemlja dobiti ako ih ostvari.

Novac predviđen za zemlju čije dogovorene reforme EK ocijeni kao neuspješne ili neispunjene u dogovorenom roku, prilikom naredne isplate otići će drugoj zemlji koja je svoje reforme ispunila, objasnio je nedavno zvaničnik EK-a na brifingu za novinare u Bruxellesu.

– Novac koji se kao nagrada za uspješne reforme uplati u budžet, Vlada može potrošiti za namjene koje sama odredi, kazao je.

Broj stanovnika i bruto domaći proizvod po stanovniku biće kriterijumi za određivanje koliko će koja zemlja dobiti novca iz ovog fonda, predviđeno je prijedlogom Regulative o Fondu za rast i reforme za Zapadni Balkan.

– Naprimjer, veća i siromašnija zemlja dobiće više novca od manje i bogatije, rekao je zvaničnik EK-a.

(Oslobođenje)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE