EVO KAKO ĆETE PREPOZNATI DOMAĆE JAGODE: OVO SU KLJUČNE RAZLIKE U ODNOSU NA ONE IZ GRČKE, A DOVOLJAN JE SAMO JEDAN POGLED

Veliki dio jagoda na pijacama i u marketim jesu uvozne, iz Grčke, Turske, Španije, pa čak i Amerike, a iako neki pijačni prodavci tvrde da nema puno razlike između uvoznih i domaćih, svi bi radije one iz naših voćnjaka.

Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom.

One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana jer sunčevi zraci ne padaju ravnomjerno na voće.

Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke – na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih blijeđa jer je nedavno ubrana.

Uopćeno – jagode savršenog oblika, tvrde i upadljivo sjajne uglavnom nisu domaćeg porijekla.

Inače, preporuka je da u ovim proljetnim danima jagode jedete svakodnevno jer antioksidansi kojima ovo voće obiluje štiti naš organizam od raznih oboljenja.

  • Jagode djeluju antiupalno i regulišu nivo šećera u krvi. Ipak, odrasla osoba po porciji ne bi trebala da pojede više od 150 grama ovog voća, kako bi organizam mogao fruktozu bez problema da provari i ne pretvori je u čist šećer. Preko dana možete pojesti i više takvih porcija na dan, bitno je da ih jedete minimum četiri sata poslije ili pola sata prije obroka. Jagode se odlično kombinuju sa mliječnim obrocima, ali i u salatama. U kombinaciji sa zelenom salatom, rikota sirom i balzamiko sirćetom predstavljaju kompletan obrok koji sadrži savršen odnos vitamina, vlakana i minerala – naglašava nutricionista Branko Mirković.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE