Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom.
One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana jer sunčevi zraci ne padaju ravnomjerno na voće.
Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke – na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih blijeđa jer je nedavno ubrana.
Uopćeno – jagode savršenog oblika, tvrde i upadljivo sjajne uglavnom nisu domaćeg porijekla.
Inače, preporuka je da u ovim proljetnim danima jagode jedete svakodnevno jer antioksidansi kojima ovo voće obiluje štiti naš organizam od raznih oboljenja.
- Jagode djeluju antiupalno i regulišu nivo šećera u krvi. Ipak, odrasla osoba po porciji ne bi trebala da pojede više od 150 grama ovog voća, kako bi organizam mogao fruktozu bez problema da provari i ne pretvori je u čist šećer. Preko dana možete pojesti i više takvih porcija na dan, bitno je da ih jedete minimum četiri sata poslije ili pola sata prije obroka. Jagode se odlično kombinuju sa mliječnim obrocima, ali i u salatama. U kombinaciji sa zelenom salatom, rikota sirom i balzamiko sirćetom predstavljaju kompletan obrok koji sadrži savršen odnos vitamina, vlakana i minerala – naglašava nutricionista Branko Mirković.