EVO KAKO DA ISKORISTITE SVA LJEKOVITA SVOJSTVA KURKUME

Posljednjih godina kurkuma je postala vrlo popularna u našoj kuhinji, kako zbog svoje specifične arome i jarke boje, tako i zbog brojnih ljekovitih svojstava.

Zato ljudi rado dodaju kurkumu u najrazličitija jela, kao što su supe, čorbe, variva, pa čak i čajeve i peciva.

Ipak, ono što je malo poznato jest činjenica da tijelo ne može u potpunosti apsorbovati sve hranjive tvari iz kurkume jer se ona brzo razgrađuje u crijevima i jetri. Zato je kurkumu nužno kombinovati s crnim biberom

Naime, ovaj začin povećava apsorpciju hranjivih sastojaka iz kurkume, a mnoge naučne studije otkrile su da kombinacija ova dva sjajna začina u velikoj mjeri utiče na jačanje zdravlja i sprječavanje raznih bolesti.

Ljekovita svojstva kurkume su mnogobrojna, ovo su samo neka od njih:

Smanjuje upalu i ublažava bolove

Dva aktivna sastojka u kurkumi i biberu, kurkumin i piperin, povoljno djeluju na upale i ublažavanje bolova. To je posebno važno sada, u sezoni virusa, kada je bitno preventivno djelovati i zaštititi se prije nego što nastupi prehlada.

Štiti od raka

Kao što je već spomenuto, istraživanja su pokazala da piperin, koji se nalazi u biberu, može povećati apsorpciju kurkume čak 1.000 puta. Imajući u vidu činjenicu da je kurkuma odlična za prevenciju raka, to je samo razlog više da što prije u svoju prehranu uvrstite kombinaciju kurkume i bibera.

Ovu mješavinu začina možete dodati varivima, salatama, umacima i drugim jelima. Osim toga, možete pomiješati pola kašikice kurkume i jednu četvrtinu kašikice bibera i to popiti s malo vode. Ovaj napitak pijte dva puta dnevno, ujutro i navečer.

Umanjuje simptome depresije

Budući da kurkuma i biber povećavaju nivo dopamina i serotonina u mozgu, jasno je zašto je ova mješavina začina odlična za sprječavanje potištenosti, melanholije i depresije, što je u današnje vrijeme, kada je briga o mentalnom zdravlju prioritet većine ljudi, jako važno znati.

Pomaže u gubitku kilograma

Konačno, ali ne i najmanje važno, kombinacija kurkume i bibera odlična je i za očuvanje mladolikog izgleda i gubitak neželjenih kilograma. Piperin koji se nalazi u biberu, ubrzava metabolizam i sagorijevanje masnih naslaga.

Također, određena istraživanja su pokazala da biber produžuje osjećaj sitosti čime se sprječava prejedanje, odnosno nepotreban unos suvišnih kalorija, piše City Magazine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.