EVO KAKO JE RAZBIJENA KRIMINALNA GRUPA U TUZLI: MEĐU POMAGAČIMA IMALI POLICAJCE

Sedmomjesečna istraga pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH prethodila je jučerašnjem hapšenju 13 osoba na području Tuzle.

Njima se na teret stavlja niz krivičnih djela, među kojima su i ubistva. Također, postoje informacije da su među pomagačima imali službenike MUP-a TK.

Pod nadzornom Tužilaštva TK službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH proteklih mjeseci aktivno su radili na istrazi koja je imala za cilj razbijanje velike kriminalne grupe koja je vladala Tuzlom.

  • Ovo je dosad najsloženija aktivnost koju smo mi provodili u cilju prikupljanja dokaza, a jučer i danas policijski službenici Uprave policije MUP-a TK su po nalogu Kantonalnog tužilaštva izvršili pretrese na više od 50 lokacija na području Tuzlanskog kantona. Tom prilikom slobode je lišeno 13 osoba, a dvije osobe su lišene slobode ranije i nalaze se u pritvoru. Trenutno jedan broj osoba nam nije dostupan jer se po našim informacijama ne nalaze na području naše države – rekao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Korman je kazao da su svi uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva “Scarface” zbog postojanja osnovane sumnje da su na području Tuzle, Živinica, Banovića i Kalesije počinili krivično djelo organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima ubistvo, dva krivična djela ubistva, pokušaj ubistva, iznuda, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, pripremanje krivičnog djela, pranje novca i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

  • Prilikom pretresa osoba oduzeti su mobilni aparati, telefonske kartice, prenosni uređaji, laptopi, računari, određena količina droge, novac, bankovne kartice, dokumentacija u vezi sa navedenim krivičnim djelima, 20 putničkih motornih vozila, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela – precizirao je Korman.

Konkretno o krivičnim djelima ubistva Korman danas nije mogao govoriti zbog istrage koja je još uvijek u toku. Precizirao je da je u pitanju dobro organizovana grupa koja je ovladala Tuzlom i nekim gradovima i općinama kantona, a njeni članovi od ranije su poznati policiji.

  • Već sedam mjeseci sprovodimo aktivnosti kako bi zadokumentovali sve to i došao je dan kada smo krenuli u sprovođenje akcije. Riječ je o dobro organizovanoj grupi većeg broja osoba koje su počele uspostavljati na njihov način vlast u gradu, odnosno da utječu na određene osobe i na takav način stvaraju nesigurnost na području našeg kantona – naveo je Korman.

On je naglasio da kroz dosadašnju istragu postoje informacije o tome da je spomenuta kriminalna grupa imala pomagače iz Uprave policije MUP-a TK, piše Klix.

  • Imamo informacije da je određeni broj osoba iz Uprave policije MUP-a TK s njima na određeni način sarađivao. Nakon što se ovaj dio završi mi ćemo sa strane Uprave policije MUP-a TK krenuti prema tim osobama da li kroz krivičnu ili disciplinsku odgovornost, vidjet ćemo na osnovu prikupljenih podataka – kazao je Korman.

U akciji su, između ostalog uhapšeni Beriz Kabilović, Amer Hajdarević, Selver Salimović zvani Švrćo, Amir Lisičić, Adnan Požegić, Mujo Mandžić, Ammar Adrović i Elvis Hamzić. Oni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.