EVO KAKO SU PROTEKLE 23 GODINE BORBE NANE FATE ORLOVIĆ

Borba nane Fate Orlović iz Konjević-Polja traje već 23 godina nakon što je u ljeto 1996. u njenom dvorištu sagrađena crkva.

Podsjetimo, crkva u dvorištu nane Fate Orlović sagrađena je 1998. godine, dok Orlović nije bila tu.

Radi implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji garantira pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine manjeg bh. entiteta, Republika Srpska je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine, piše Avaz.

U skladu s ovim zakonom, postupak za povrat imovine podnijelo je 14 članova iste porodice koji su rođeni u periodu između 1942. i 1982. godine i žive u Konjević-Polju i Srebreniku.

Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC) iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine.

Obje navedene odluke su konačne i izvršne. Imovina je vraćena podnosiocima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SUDU BIH SUTRA NASTAVAK SUĐENJA DODIKU I LUKIĆU

0
Nastavak suđenja predsjedniku bh. entitetu RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazan je za sutra, s početkom u 13 sati, objavljeno je na stranici Državnog suda.