EVO KOLIKO ČESTO SE TREBATE VAGATI I DA LI VAGU UOPĆE KORISTITI

Dok neki svakodnevno staju na vagu, drugi nemaju tu naviku. No, jeste li se ikada zapitali - koliko često to trebamo raditi?

Evo što kažu stručnjaci.

  • Ako ste na putu da poboljšate zdravlje, razmislite da li on uključuje i gubitak kilograma, jer možete zdravlje poboljšati pravilnom prehranom i vježbanjem, a da ne izgubite kilogram, ali ako je gubitak kilograma ono što želite, morate razumjeti da se radi o dugotrajnom procesu. Ako planirate svaki dan pratiti svoj uspjeh putem vage, sami odlučite hoće li ta navika pomoći ili odmoći vašem procesu mršanja – pojašnjava dr. sci. Susan Kleiner, nutricionistica iz Washingtona, piše health.com.

Dodaje i kako morate razmisliti o još jednoj stvari:

  • Kako se vaša težina povećava, ne nakupljaju se samo masnoće već i mišićna masa. Oko 20 do 30 posto viška kilograma je samo tkivo, uz dodatak kosti i mišića. Dr. Donald Hensrud, dodaje kako nije potrebno gubiti mišićnu masu koju ste stekli, pa nije realno za očekivati da imate jednaku tjelesnu težinu kao u srednjoj školi.

SVAKODNEVNO VAGANJE MOŽE BITI OD KORISTI

Možda vam cilj nije gubitak kilograma, nego održavanje kilograma. U tom slučaju redovno vaganje može biti od koristi. Studija provedena 2014. godine bavila se proučavanjem sve literature vezane za ovu temu te su stručnjaci u zaključku naveli kako bez obzira koristite li vagu svaki dan kako biste pratili gubitak kilograma ili održavali tjelesnu težinu, ta navika može biti od velike pomoći kod sprečavanja razvoja bolesti koje su povezane sa starenjem.

Studija je pokazala kako redovno vaganje doprinosi održavanju željene tjelesne težine, ali i sprečavanju nakupljanja kilograma.

Ipak, ovakvi rezultati istraživanja ne moraju se odnositi na svaku osobu.

  • Za nekoga će ta navika biti dobra, dok će drugome biti dovoljno provjeravati stanje na vagi jednom sedmično dok će nekoj trećoj osobi to predstavljati pritisak i onemogućiti mršanje – dodaje Kleiner.

JE LI TAČNO – KO SE ČESTO VAGA IMA NISKO SAMOPOUZDANJE

Različite literature su pokazale kako je često vaganje povezano s osobama koje imaju nisko samopouzdanje kao i negativan pogled na svoje tijelo. Pregledima studija se zaključilo i kako će neke osobe patiti od depresije i anksioznosti ako se često vagaju. Pokazalo se i kako često vaganje može biti povezano i s razvojem problema u prehrani. Stručnjaci dodaju da ako vas zanima kako na vas djeluje često vaganje, možete o toj navici porazgovarati s ljekarom.

Dr. Mike T. Nelson, psiholog i nutricionist, navodi kako često vaganje može predstavljati određeni pritisak, pa će neke osobe gladovati dan prije vaganja ili napraviti nešto drugo kako bi vidjeli nižu brojku na vagi. Ako pak želite izgubiti višak kilograma, Nelson savjetuje da to napravite odmah nakon buđenja, a nakon odlaska u toalet.

ZAŠTO SE BROJKE NA VAGI MIJENJAJU IZ DANA U DAN?

Ako se vagate često sigurno ste primijetili kako kilogrami na vagi idu gore/dolje čak i kada ne radite ništa što bi moglo na takve promjene utjecati.

Puno je razloga zašto se to može događati, a ovo su neki od njih.

Previše soli: so uzrokuje nakupljanje vode u tijelu posebno ako je unosite u velikim količinama.

Ugljikohidrati: kada ih jedete energija koju ne iskoristite će se pohranjivati u tijelu i vezati se za molekule vode. Ako ste na dijeti koja zabranjuje unos ugljikohidrata, primijetit ćete kako ćete izgubiti puno vode u nekoliko sedmica.

Vlakna: Kleiner je veliki fan povrća, moguće je da ne unosite dovoljno vlakana što može uzrokovati zatvor, a to će se pokazati i na vagi.

Hormoni: neke žene će primijetiti kako tokom menstrualnog ciklusa vaga pokazuje višu brojku, ali nije u pitanju sama menstruacija već hormonalne promjene koje će probuditi apetit i povećati želju za slatkišima i slanom hranom, a te dodatne kalorije mogu utjecati na zadržavanje vode u tijelu ali i rezultirati kojim kilogramom viška.

Sadržaj želuca: mnogi će zaboraviti da neprobavljena hrana može utjecati na to šta će vaga pokazivati, pa će se brojke razlikovati ujutro i uvečer.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HAYAT TV U KAMPANJI ‘ZAUSTAVIMO NASILJE’: PREVENCIJA, EDUKACIJA I PODIZANJE SVIJESTI

0
Najpoznatiji i najutjecajniji bh. brend, Hayat TV, je uz pomoć Fondacije lokalne demokratije i nekoliko sigurnih kuća u Federaciji BiH prije dva dana pokrenuo kampanju protiv nasilja pod nazivom "Zaustavimo nasilje“.