Za ovu sjajnu tortu prvo spremamo biskvit za koji su nam potrebni sljedeći sastojci:
- 2 jaja
- 100 gr brašna
- 100 gr šećera
- 1 prašak za pecivo Dolcela
- Sok od 1 narandze
Odvojiti bjelancad od žumanaca i polovinu šećera umutiti sa bjelancima ostalu polovinu šećera mutiti sa žumancima.
U bjelanca prvo dodati sok jedne narandže koju prvo procijedite kroz cjediljku, a zatim polako u bjelanca dodajete žumanca i lagano mutite. Prašaka za pecivo dodate u brašno i sve prosijete u smjesu. Lagano špahtlom izmješate i izlijete u kalup u koji ste predhodno stavili papir za pečenje.
Biskvit pečete na 170 stepeni 20 min i ohladite ganprije nego izlijete kremu.
Za kremu vam je potrebno:
- 400 gr mascarpone sira
- 200 ml grčkog jogurta
- 125 gr šećera u prahu Dolcela
- 400 ml slatke pavlake
- 50 g želatine Dolcela
- 1 konzerva
- 1 kg kompota od breskvi
- 1 srednja kašika vanilije ekstrakta
U posudu potopite želatinu da nabubri. Posebno umutite mascarpone i dodajte mu grčki jogurt te sve dobro umutite. Dodajte extrat vanilije, šećer u prahu pa nastavite mutiti nekoliko minuta. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku nekoliko minuta. Želatinu rastopite na vatri i dodajte je kremi od sira dodajte i kremu od slatke pavlakeni sve lijepo izmutite.
Konzervu breskve prociijedite i isjeckjte breskve na kockice. Ostavite nekoliko za dekoraciju. Sve dobro promješajte. Biskvit natopite sokom od kompota zaštitite stranice kalupa ako nemate foliju možete zaštitu napraviti i od papira za pečenje.
Izlijte kremu preko bisvita i poravnajte. Ostavite preko noći u frižderu. Prije serviranja dekorišite tortu preprženim lističima badema sa šećerom i ostatkom breskve. U ovoj sjajnoj torti uživat će prva Almasina gošća u ovoj godini a to je Edina Papo umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo. Emisija “Slatki recept” je u programu Hayat TV večeras od 18 sati.