Znamo da se ubuđala hrana ne smije jesti, a znamo li zašto? Naime, tijelo može da odreaguje na buđ na nekoliko načina:
1. Neke vrste buđi mogu da oštete jetru
U buđi se mogu naći toksične hemikalije koje mogu izazvati oštećenje jetre, povraćanje, mučninu i dijareju. Jačina reakcije zavisi od vaših godina i stanja vašeg imunog sistema. Jedna od najtoksičnijih i najpoznatijih supstanci je aflatoksin, koji može da izazove čak i rak. Ipak, aflatoksin ne proizvode sve namirnice. Neke od najpoznatijih na kojima ga ima jesu kikiriki i stari kukuruz.
2. Bakterije u buđi mogu da pokrenu simptome trovanja hranom
Buđ sama po sebi nije toliko opasna i šanse da se razbolite su prilično male. Ono što može da pokrene simptome jesu bakterije koje se razmnožavaju zajedno s buđi. U tom slučaju može doći do povraćanja, mučnine, dijareje… težina simptoma zavisi od vrste bakterije i količine kontaminirane hrane koju ste unjeli u organizam.
3. Na buđ možete biti alergični
Mnogi ljudi mogu da osjete alergijsku reakciju na buđ u hrani. Ako spadate u osjetljivu grupu, bolje je da strogo vodite računa. Ako slučajno progutate buđ, odmah idite kod ljekara.
Simptomi alergije na buđ:
Vodene oči i svrab očiju
Koprivnjača ili osip
Otežano disanje
Curenje ili začepljen nos
4. Neku hranu na kojoj se pojavila buđ tijelo može da lako da svari
Buđ koja se nalazi na nekim vrstama sira sasvim je sigurna za jelo. Sirevi poput gorgonzole i plavog sira prave se tako što se u njih stavljaju specifične spore buđi. Ipak, ne smiju ih konzumirati ljudi koji su alergični na buđ.
Koja hrana je sigurna kada sa nje skinete buđ
Neke namirnice ostaju kontaminirane čak i kada sa njih skinete vidljivu buđ, ali druge supotpuno sigurne za jelo. To su:
Tvrde salame
Tvrdi sir koji se ne pravi sa buđi (morate da skinete najmanje 2,5 cm oko buđavih dijelova)
Tvrdo povrće i voće (također morate da skinete najmanje 2,5 cm oko buđavih dijelova)
Ovu hranu ne smijete jesti nakon što se buđ pojavi, jer je već zatrovala čitavu namirnicu:
viršle
ostaci kuhanog živinskog mesa, paste i žitarica
meki sirevi, pavlaka, jogurt
džem i želei
meko povrće i voće
orašasti plodovi, sočivo, kikiriki puter
hljeb i peciva