EVO ŠTA ALKOHOL RADI VAŠOJ KOŽI I ORGANIZMU

Alkohol je ključni uzročnik zbog kojeg koža stari, posebno na licu - kazala je Katie White iz Hackneya u Londonu, koja je pokrenula studio za zdravlje kože, prenosi Daily Mail.

Istakla je da alkohol dehidrira kožu onemogućujući normalno stvaranje kolagena, dok šećer iz vina može utjecati na razinu šećera u krvi zbog čega proces tzv. glikozilacija oštećuje kožu stvarajući bore i brazde na koži.

Kolagen je zapravo arhitektonska potpora kože, to su vlakna. Kao u svakoj arhitekturi, ako potpora nije dobra, cijela struktura postaje slaba, dolazi do urušavanja. Bora je oblik urušavanja. Kako biste potaknuli stvaranje kolagena možete lice masirati raznim tehnikama, uključujući drevni kinesku gua sha metodu.

  • Alkohol je uzrok situacije u kojoj koža nije glatka i blistava kakva bi trebala biti. Kad ste dehidrirani, koža postaje opuštena, suha i bez sjaja. Alkohol je diuretik, što znači da potiče stvaranje i izlučivanje mokraće. Našem su tijelu prioritet organi poput mozga ili jetre, pa je među prvim stvarima koju će prestati proizvoditi kolagen- naglašava White.
Ilustracija

Upozorava i da mnoga alkoholna pića imaju visoke razine šećera koji podiže razinu šećera u krvi. Molekule šećera vežu se za kolagen i elastin kroz proces glikolizacije. Na kraju tog procesa nastaju tzv AGE produkti (advanced glycation end-product), odnosno završni proizvod glikozilacije. AGE oštećuje kožu stvarajući linije, bore i manjak elastičnosti.

Katie kaže da je tajna otrova u doziranju.

  • Uživajte umjereno, razmišljajući o čaši vina kao o poslastici koju ćete povremeno konzumirati, a ne kao prilog svim jelima. Nakon svakog pića popijte čašu vode kako biste pomogli tijelu i koži u oporavku. To dodatno pomaže i u izbjegavanju glavobolje sljedećeg dana. Ako ste imali bogat društveni život u jednom razdoblju, preporučujem hranu koja će pomoći u pročišćavanju jetre – kazala je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.