EVO U KOJIM STVARIMA RODITELJI NAJČEŠĆE GRIJEŠE PRI ODGOJU DJECE

Ne postoji univerzalno pravilo za roditelje jer svaka obitelj je za sebe sa svojim teškim i lijepim životnim trenucima. Iako škola za roditelje ne postoji dobro je znati u čemu roditelji najčešće griješe kod odgoja djece.

Koliko se god trudili biti najbolji roditelj djetetu i odgojiti ga tako da odraste u zrelu, samostalnu i odgovornu osobu, u silnoj želji da napravite samo najbolje očito je kako se usput događaju greške koje se mogu ispraviti.

Koliko god nekad mislili kako ste jedini koji ponekad napravite nešto pogrešno, utješit će vas činjenica kako mnogi roditelji ponavljaju iste greške, piše zanosna.com.

Ako ste povjerili djetetu posao, a nemate vremena ili ne želite čekati da završi pa umjesto njega dovršite, to je pogrešno jer dijete tako dobiva dojam da je nesposobno i da će uvijek u životu netko drugi umjesto njega završiti započeti posao.

Neki roditelji izbjegavaju razgovor s djecom jer smatraju kako nije potrebno da im objašnjavaju stvari koje mogu naučiti u školi. To je pogrešno jer dijete može dobiti krivu sliku i iskrivljeno mjerilo onoga što je dobro, a što nije, budući da će više toga saznati u društvu nego na nastavi.   Želite li da dijete nešto nauči budite dosljedni i ako ste ga odlučili kazniti zbog bacanja po podu dućana onda se toga treba držati. Pogrešno je kada djetetu pokazujete kako može raditi što hoće kada ćete uskoro zaboraviti što je napravilo.

Važno je da dijete ima jednak autoritet prema ocu i majci, a ne da koristi jedno protiv drugog. To se događa kada roditelji ne donose zajedničke odluke, nego je jedan uvijek dobar, a drugi loš policajac.

Ukoliko ste odlučili djetetu zabraniti da ide van iz opravdanog razloga, a on se zbog toga dođe žaliti vašem partneru, on bi trebao ostati kod vaše odluke, a ako se slučajno ne slaže s onim što ste rekli pričekati da dijete zaspe i tek onda reći što zapravo misli o vašoj kazni.Nema ništa loše u greškama sve dok se iz njih može nešto naučiti i što će poslužiti za provođenje najboljih odgojnih metoda.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE