EVO ZAŠTO JE DOŠLO DO POVEĆANJA CIJENE ODLASKA NA HADŽ

Iako je svake godine cijena organizacije hadža rasla, shodno promjeni ekonomskih prilika u svijetu pa tako i u Saudijskoj Arabiji, ove godine mnogi su iznenađeni značajnijim povećanjem cijene.

Ove godine osoba koja želi obaviti hadž treba izdvojiti 12.000 KM. Mnogi organizatori hadža iz drugih država su ove godine i odustali od organizacije, ali je Ured za hadž odlučio organizirati hadž koji je, prema vlastima Kraljevine Saudijske Arabije, okarakterisan kao vanredni. Odgovor na pitanje zašto je došlo do ovako značajnog povećanja cijene zahtijeva nešto dužu elaboraciju u čemu nam je pomogao Ured za hadž Rijaseta IZ.

Razlozi koji su doveli do povećanja cijene

Najvažniji razlog povećanja cijene putovanja na hadž predstavlja činjenica da je Kraljevina Saudijska Arabija 1. jula 2020. godine povećala PDV sa 5 na 15% na sve robe i usluge. To u praksi znači da su i cijene usluga koje se pružaju hadžijama doživjele porast, čak i veći od 10%, jer prema ekonomskim zakonitostima, kada dođe do rasta poreza lančano porastu cijene roba i usluga u većem procentu od rasta samog poreza. Komercijalni ugovori koje Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice potpisuje sa pružateljima usluga u Saudijskoj Arabiji, kao što su hoteli, prevoz, hrana i dr. su porasli u minimalnom iznosu od 10%.

Nije nevažno spomenuti da, u skladu sa Vizijom 2030 vlada Kraljevine Saudijske Arabije intenzivno, strateški i sistematski djeluje na upošljavanju što većeg broja domaće radne, što rezultira povećanjem troškova poslodavaca u svim sektorima privrede.

  • S obzirom na rast cijena goriva u cijelom svijetu te na općeprisutnu inflaciju uzrokovanu globalnim političkim problemima, čemu svjedočimo i u Bosni i Hercegovini, došlo je i do rasta cijena avionskih karata od oko 10 %. Kao treća najvažnija stavka konačne cijene hadža jesu cijene usluga koje se od strane institucija vlade Saudijske Arabije pružaju svim hadžijama. Tu ulaze troškovi utovara i istovara stvari, prevoz do Arefata i nazad, hrana na Arefatu, Muzdelifi i Mini, klimatizirani šatori na Arefatu i Mini, prostirke, voda, topla i hladna pića na Arefatu i Mini, osoblje koje nadgleda i kontroliše kretanje grupa hadžija na prostorima obavljanja hadža, odnosno Mekki i Medini, operativna i administrativna podrška grupama hadžija, i druge usluge i robe koje su na raspolaganju hadžijama i organizatorima putovanja. Primjetno je da je u ovom segmentu došlo do osjetnog rasta cijena, što je u konačnici u najvećoj mjeri doprinijelo osjetnom rastu putovanja na hadž iz cijelog svijeta – kazao nam je rukovodilac Ureda za hadž Dževad Hadžić.

Pitali smo Hadžića da li postoji intencija vlasti Saudijske Arabije da se kontinuirano povećavaju cijene putovanja na hadž, ali te informacije Ured nema.

  • Međutim, ima li se na umu činjenica da vlasti Saudijske Arabije zakonskim rješenjima, koja svoju praktičnu primjenu trebaju doživjeti počevši od ovogodišnjeg hadža, propisuje nadmetanje i konkurentnost po pitanju odnosa usluga i cijena, sigurni smo da će u godinama koje slijede, ako ne po pitanju cijena, onda po pitanju usluga doći do osjetnog poboljšanja. Međutim, u konačnici pitanje je ekonomskih zakonitosti koje se reflektiraju i na planu organizacije hadža – pojasnio je Hadžić.

Kvota za BiH se neće mijenjati ove godine

Ovogodišnji hadž je od strane Ministarstva za hadž i umru označen kao „vanredni“. To će vjerovatno rezultirati redukcijom određenog broja radnji i praksi koje su bile uobičajene prije pojave pandemije. Kao primjer može se navesti da će, prema uputstvima Ministarstva za hadž i umru sve hadžije biti obavezne da nose maske. Prema sporazumu koji Ministarstvo za hadž i umru potpisuje sa uredima za hadž odobreno je samo 45 % standardne kvota hadžija svih država, tako da je za Bosnu i Hercegovinu odobreno 996 hadžija, uključujući vodiče, ljekare i kompletno osoblje Ureda.

  • Imajući prethodnu činjenicu na umu Ured za hadž i umru je odlučio da osobe koje putuju prvi put imaju prioritet. Ured je pri tom bio vođen činjenicom da osobe koje prvi put idu na hadž, u skladu sa Šerijatom jesu trenutno i obveznici hadža, dok osobe za koje se obavlja hadž nemaju obavezu da trenutačno obave hadž. S obzirom na veći broj upita koje je Ured dobio, a koji se odnose na starosno ograničenje, ističemo da su vlasti Saudijske Arabije za ovu godinu donijele privremenu mjeru ograničenja izdavanja hadžskih viza osobama starijim od 65 godina zbog toga što je organizacija ovogodišnjeg hadža označena kao visokorizična i vanredna. Prema informacijama koje imamo iz pojedinih muftijstava, nakon što je popunjen broj onih koji idu prvi put kontaktirani su i oni koji idu drugi put, a prema datumu i vremenu prijave – pojasnio je Hadžić.

S obzirom da postoji želja većeg broja ljudi od onog prijavljenog, zanimalo nas je da li je moguće doći do povećanja slobodnih mjesta za hadž. Prema riječima Hadžića ovogodišnja kvota za Bosnu i Hercegovinu – 996 hadžija neće se mijenjati, a lista se mijenja iz minute u minutu, jer tokom procesa predaje dokumenata dolazilo je do odustajanja jednog broja potencijalnih putnika, a na njihova mjesta dolazili su oni s liste čekanja.

Hoteli s pet zvjezdica

Kada je riječ o ovogodišnjoj organizaciji prema planu Ureda naše hadžije će ove godine biti smještene u hotelima kategorije pet zvijezdica, kako u Medini tako i u Mekki.

  • Ured za hadž i umru će, nastavljajući najbolje prakse prethodnih godina djelovati na način da u okolnostima ‘vanrednog’ hadža i u granicama svojih ovlaštenja i mogućnosti, našim hadžijama i hadži-hanumama ponudi nezaboravno iskustvo putovanja na hadž i boravka na svetom tlu Mekke i Medine. S druge strane, od Ministarstva za hadž i umru kao nositelja organizacije hadža se očekuje da u kontekstu vanrednih okolnosti i novina koje planiraju implementirati uloži maksimum kako bi boravak hadžija iz svih dijelova svijeta bio komforan, ugodan i nezaboravan – kazao je Hadžić.

Na kraju se, u ime Ureda za hadž i umru zahvalio Ministarstvu za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije i njegovim partnerskim institucijama i organizacijama koje ne žale truda i zalaganja da obavljanje hadža učine što lakšim i ugodnijim.

  • Mi iz Ureda za hadž i umru tome već duži niz godina svjedočimo – istakao je rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad Hadžić, piše Preporod.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE