EVO ZAŠTO LUK I BIJELI LUK NIKADA NE BISTE TREBALI ČUVATI U FRIŽIDERU

Jedan od načina smanjenja proizvodnje otpada i suzbijanja problema bacanja previše hrane je pravilno skladištenje namirnica. Na primjer, neka zdrava hrana (poput korjenastog povrća) može trajati sedmicama u frižideru. Ali luk i bijeli luk definitivno ne pripadaju toj kategoriji i ne biste ih trebali čuvati u frižideru.

  • Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari – kaže Kristen Farmer Hall, kuharica i suvlasnica slastičarne Essential and Bandit iz Birminghama u Alabami: “Škrob se također brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju”.

Za bijeli luk je obrazloženje malo drugačije: čuvanje bijelog luka u frižideru potaknut će klijanje, prema Kalifornijskom univerzitetu.

Umjesto da ih stavljate u frižider, čuvajte cijeli luk u hladnom, suhom i dobro prozračenom prostoru. Vlaga ili nedostatak kretanja zraka ubrzat će njihovo kvarenje, a sunčeva svjetlost će uzrokovati njihovo nicanje. Kada se pravilno skladišti, luk može imati dugačak rok trajanja od oko 30 dana, prema USDA-u, navodi Index.hr.

Bihjeli luk treba čuvati na isti način: na hladnom, suhom i dobro prozračenom mjestu, prema Kalifornijskom univerzitetu. Ipak, trajat će duže od luka – u tim uvjetima otprilike od 3 do 5 mjeseci.

Kako čuvati očišćeni i narezani luk?

Takav luk treba čuvati drugačije od cijelog luka. Oguljeni, ali još uvijek cijeli luk treba hladiti u frižideru i on će tada imati rok trajanja od 10 do 14 dana.

Očišćeni i narezani luk na kockice također možete čuvati u frižideru. Njegov je rok trajanja malo kraći: prema USDA-u otprilike od 7 do 10 dana.

Očišćeni ili oguljeni te nasjeckani bijeli luk možete pohraniti u zamrzivač. Samo ga što bolje zamotajte kako biste spriječili prodor zraka. Bijeli luk se također može očistiti i pasirati s malo ulja dok ne stvori gustu pastu. Dobivena pasta od bijelog luka i ulja mora se zatim zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi, prenosi Livestrong.

No, izuzetno je važno da se pire od češnjaka ne drži na sobnoj temperaturi jer to lako može potaknuti rast Clostridium botulinum – otrovne bakterije koja može biti smrtonosna, prema Kalifornijskom sveučilištu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE