EVROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE ISPITUJE VAKCINU SPUTNIK V

Evropska agencija za lijekove (EMA) započela je pregled ruske vakcine Sputnik V, koju je razvio Nacionalni centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya.

Podnositelj zahtjeva za ovaj lijek u EU je R-Pharm iz Njemačke.

Odluka o pokretanju pregleda temelji se na rezultatima laboratorijskih studija i kliničkih ispitivanja na odraslima.

  • Ova istraživanja pokazuju da Sputnik V pokreće proizvodnju antitijela i imunoloških stanica koje ciljaju Covid-19 i mogu pomoći u zaštiti od koronavirusa – navedeno je na stranici EMA-e.

EMA će procijeniti podatke čim postanu dostupni kako bi odlučila jesu li koristi veće od rizika.

Pregled će se nastavit dok ne bude dostupno dovoljno dokaza za formalnu prijavu odobrenja za stavljanje u promet, ističu u današnjem saopćenju iz EMA-e.

EMA će procijeniti usklađenost Sputnika V s EU standardima za učinkovitost, sigurnost i kvalitet. Iako ne mogu predvidjeti rokove, navode da bi trebalo proći manje vremena od uobičajenog.

Podsjetimo da je da ruska vakcina Sputnik V sve traženija na tržištu, prvenstveno jer zapadni proizvođači ne mogu proizvesti dovoljno doza. Osim toga, ruska vakcina je jeftinija pa je sve više zemalja koristi.

Ona je već odobrena u Mađarskoj, kao zemlji EU. Osim toga, neke zemlje Unije, poput Hrvatske, najavljuju njen uvoz čak i prije odobrenja EMA-e.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI LJEKARI UPUTILI APEL: PRESTANITE SA UBIJANJEM DJECE U GAZI I...

0
Sarajevski ljekari koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u periodu 1965-1970., uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju svjetske moćnike da zaustave ubijanje djece i civila u Gazi, Ukrajini i bilo gdje na svijetu.