EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O SREBRENICI: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO 9. JULA

U Sarajevu je 1959. umro bh. historičar i književnik Hamdija Kreševljaković. Njegovo cjelokupno djelo, usredsrijeđeno na historiju BiH i njenu kulturu, civilizaciju i zanate, danas se zasigurno smatra najrelevantnijim historijskim štivom o BiH

1386. U bici kod Zempaha savez švajcarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ova bitka zabilježena je u historiji ratovanja kao prva pobjeda pješadije nad konjicom.

1441. Umro flamanski slikar Jan van Eyck, jedan od najvećih evropskih slikara 15. vijeka, začetnik renesansnog realističkog slikarstva u sjevernoj Evropi, tvorac flamanske slikarske škole. Među prvima je počeo da slika uljanim bojama i spojio je gotsku komponentu s duhom renesanse, otkrivajući svijet čula i iskazavši vrhunsko majstorstvo u slikanju detalja.

1519. Španski osvajač Hernán Cortés iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, gdje je osnovao grad Vera Cruz i započeo osvajanje Meksika, koje je okončao 1521. uništenjem carstva Asteka.

1609. Rusko-njemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi vjeroispovijesti u Češkoj.

1944. Britanske i kanadske trupe preuzele od Nijemaca u Drugom svjetskom ratu grad Caen u Normandiji nakon žestokog bombardovanja i jednomjesečnih bitki.

1956. U Concordu u Kaliforniji rođen Thomas Jeffrey Hanks, američki glumac.

1960. Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

1963. Potpisan sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Sjeverni Borneo. Dvije godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

1993. Koristeći DNK metodu, britanski naučnici identifikovali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u ljeto 1918. u Jekaterinburgu.

1997. Bokser Mike Tyson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu i novčano tri miliona dolara zato što je tokom meča za svjetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna protivnika Evandera Holyfielda ugrizao za uho.

1998. U Zagrebu umro jugoslovenski reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oscara 1961. za kratki crtani film “Surogat”.

2001. Apelacioni sud u Santiagu suspendovao proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, proglasivši ga mentalno nesposobnim. Pinochet je uhapšen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu nakon dolaska na vlast vojnim udarom 1973.

2002. Pripadnici SFOR-a u okolini Foče uhapsili Radovana Stankovića, optuženog za učešće u silovanjima Bošnjakinja 1992. i 1993. Sud BiH ga je osudio na 20 godina zatvora. Stanković je pobjegao 25. maja 2007. iz KPZ-a Foča. Nakon petogodišnjeg skrivanja, ponovo uhapšen 21. januara 2012. i sproveden u zatvor na izdržavanje kazne.

2004. Kantonalni sud u Sarajevu izrekao Miloradu Rodiću kaznu zatvora od pet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u sarajevskom naselju Grbavica tokom 1992. i 1993. godine. Rodić je 6. jula priznao krivicu za ovu tačku optužnice.

2011. Južni Sudan proglasio nezavisnost, poslije 50 godina sukoba sa režimom u Kartumu u kojim su poginula dva miliona ljudi. Nezavisnost Južnog Sudana je rezultat mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan građanski rat.

2015. Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici koji su počinile snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića i paravojnih jedinica.

2017. Iračka vojska oslobodila Mosul od posljednjih ekstremista ISIL-a koji su pružali otpor u tom iračkom gradu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.