EVROPSKI PARLAMENTARCI KRITIKUJU RASIZAM U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Evropski poslanici u petak su izrazili zabrinutost akcijom američke policije povezanu s ubistvom Georgea Floyda.

O incidentima u Sjedinjenim Državama raspravljano je u potkomisiji Evropskog parlamenta za ljudska prava, dok su protestni pokreti zbog Floydove smrti dobili na zamahu u Evropi i širom svijeta.

Finska poslanica Zelenih Heidi Hautala izjavila je da “policija ne bi trebala pucati po ljudima za koje sumnja da pljačkaju. Policija bi trebala štititi, i jasno je da su sveobuhvatne reforme policije u Sjedinjenim Državm potrebne“.

Evropski poslanik iz Irske, Sean Kelly kazao je da problemi leže u nedostatku liderstva. Istaknuo je da je ono što se desilo u Sjedinjenim Državama „ekstremno jezivo“.

  • Mislim da to pokazuje šta se može desiti kada imate loše čelništvo. Čelnici mogu podijeliti ili ujediniti ljude. Pozitivno ujediniti. Negativno podijeliti. To je, nažalost, ono što trenutno viđamo u Americi – izjavio je Kelly.

Švedska liberalna parlamentarka Karin Karlsbro kazala je da „Amerika ima dugačku i tragičnu historiju policijske brutalnosti“.

U središtu toga leže rasizam i segregacija temeljeni na historiji. To je sistematski problem kojim se treba baviti na svim nivoima u SAD-u – izjavila je Karlsbro, preniosi Associated Press.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.