FADIL-EF. ARIFOVIĆ O MUBAREK NOĆI: OSNOVNA PORUKA LEJLETU-L-MIRADŽA JESTE PRUŽANJE NADE

Po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mubarek noć Lejletu-l-miradž za 2022. godinu nastupa 27. februara u akšam.

Ovo je noć u kojoj je Muhamed, a. s., uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao.

U povodu mubarek noći, razgovarali smo s Fadil-ef. Arifovićem, imamom fočanske Aladža džamije.

On je podsjetio da je Lejletu-l-miradž sam po sebi jedna od Allahovih mudžiza, nadnaravnih djela.

  • Kao što je sam islam univerzalan, tako je i poruka Miradža univerzalna. Osnovna poruka Miradža, kada gledamo ovosvjetski, jeste pružanje nade u bolje sutra, u bolju budućnost – naglasio je.

Muslimani su obradovani i počašćeni u noći Miradža, jer je u njoj propisan namaz, nastavio je efendija Arifović.

  • Ujedno možemo kazati i da je namaz Miradž vjernika. Mi u namazu pokušavamo da se u toj mjeri približimo Allahu, nastojimo razgovarati s Allahom – objasnio je.

Fadil-ef. Arifović je kazao kako je Miradž karakterističan i po tome što je u toj noći Poslaniku ponuđeno da zatraži bilo šta, te da se Poslanik u tim momentima zauzimao za svoj umet.

  • Poslanik je pitao šta će biti s njegovim umetom, a Allah mu je kazao da se ne treba plašiti za svoj umet, da će mu biti oprošteni grijesi. Dakle, Poslanik će se zauzimati za svoj umet na Sudnjem danu. Mi smo sretni što smo muslimani, ali i na ovom svijetu moramo zaraditi Poslanikovo zauzimanje – istaknuo je.

U razgovoru s Fadil-ef. Arifovićem osvrnuli smo se i na činjenicu da se centralna manifestacija Muftijstva goraždanskog u povodu mubarek noći svaki put organizuje u drugom medžlisu, kako bi se povratnici okupljali i jedni druge posjećivali, piše Preporod.info.

  • Mi tim manifestacijama pokušavamo da ljudima približimo atmosferu koja se podrazumijeva u sredinama u kojima većinu čine Bošnjaci. Hoćemo da ne oskudijevamo ni s čim, pa tako želimo da se u većem broju okupljamo tim povodima i u zajednici, u džematu, tražimo od Allaha da popravi naše stanje. Činjenica je da nas na potezu Drine nema, ali mi svoje bitke vodimo ponosno i stameno, ako nećemo mi, nema ko drugi – poručio je Fadil-ef. Arifović, imam fočanske Aladža džamije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.