Da li možemo iskoristiti tikvu kao dolmu?
Odgovor je zašto da ne!
Danas vam donosim brz i efektan recept baziran na nekim od recepata francuske kuhinje u fuziji naše domaće odnosno dolme.
Naša klasična dolma jeste punjenje sa faširanim mesom i rižom. S obzirom da je sada sezona tikve, nju ćemo maksimalno i iskoristiti.
Za početak prepolovite buternut tikvu po dužini i izvadite mali dio mesa gdje će biti fil. To isto meso koje odstranite možete iskoristiti za supu.
Nakon obrade, tikvu stavite da se peče dok malo ne omekša. Na tavu na malo putera propržite crveni luk, mrkvu i malo celera. Kada se lagano ‘zastakli’, dodajte faiširano meso i bijeli luk te rižu i lagano propržite.
Zatim podlijte sa malo vode i nastavite podijevati dok riža ne bude gotova do pola.
Svakako pazite da nema nikada previše tekućine. Nakon zadnjeg podlijevanja, tekstura neka bude kao rižoto, blago kremasto.
Stavite fil u tikvu i vratite na pečenje u rernu na 200 stepeni, nekih 20-tak minuta.
Servirajte uz Mileram ili čašu svježeg jogurta i uživajte u okusima jeseni!