FANTASTIČAN RECEPT NAŠEG CHEFA MIRANA KARIĆA: TIKVA SA FAŠIRANIM MESOM I RIŽOM

Naš chef Miran Karić i za danas je pripremio jedan savršen recept. Pa zašto ne bi uživali u okusima jeseni...

Da li možemo iskoristiti tikvu kao dolmu?

Odgovor je zašto da ne!

Danas vam donosim brz i efektan recept baziran na nekim od recepata francuske kuhinje u fuziji naše domaće odnosno dolme.

Naša klasična dolma jeste punjenje sa faširanim mesom i rižom. S obzirom da je sada sezona tikve, nju ćemo maksimalno i iskoristiti.

Za početak prepolovite buternut tikvu po dužini i izvadite mali dio mesa gdje će biti fil. To isto meso koje odstranite možete iskoristiti za supu.

Hayat

Nakon obrade, tikvu stavite da se peče dok malo ne omekša. Na tavu na malo putera propržite crveni luk, mrkvu i malo celera. Kada se lagano ‘zastakli’, dodajte faiširano meso i bijeli luk te rižu i lagano propržite.

Zatim podlijte sa malo vode i nastavite podijevati dok riža ne bude gotova do pola.

Svakako pazite da nema nikada previše tekućine. Nakon zadnjeg podlijevanja, tekstura neka bude kao rižoto, blago kremasto.

Stavite fil u tikvu i vratite na pečenje u rernu na 200 stepeni, nekih 20-tak minuta.

Servirajte uz Mileram ili čašu svježeg jogurta i uživajte u okusima jeseni!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POZNATI DETALJI NESREĆE: OGLASILO SE TUŽILAŠTVO O TRAGEDIJI U KOJOJ JE...

0
Milana Koprena (46), pedagogica Osnovne škole ”Branko Radičević” u Banjoj Luci poginula je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Rebrovačkom mostu kada je u nju udario ”pežo” kojim je upravljao Stefan Srdić (20) iz Laktaša, saopštilo je Okružno javno tužilaštvo u Banoj Luci.