FEDERALNI SANITARNI INSPEKTORI DOSAD IZDALI 42.710 RJEŠENJA O IZOLACIJI

Federalni sanitarni inspektori zaključno sa 17. majem na graničnim prijelazima izdali su ukupno 42.710 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Federalni sanitarni inspektori su jučer na graničnim prijelazima izdali ukupno 716 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 547 rješenja o izolaciji, te 54 rješenja za vozače, 37 rješenja za pogranični promet i 78 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora su, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćene ukupno 4.672 osobe – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 472 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat RS je dostavio podatke o 555 osoba kojima su sanitarni inspektori RS-a jučer izdali rješenje o kućnom karantinu, a Inspektorat Brčko Distrikta je izdao 17 rješenja o izolaciji osobama koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 881 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 35.852 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su pozivali sve subjekte kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

  • Kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije u zajedničkim aktivnostima će biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa i zaštite zdravlja stanovništva – saopćeno je iz FUZIP-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VJEŠTAČENJA U TOKU: TRAGOVI IZ AUTOMOBILA, SA ODJEĆE I OBUĆE RJEŠAVAJU...

0
Za tijelom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora potraga traje već 14 dana, od kada su kao osumnjičeni za njeno ubistvo uhapšeni Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

PANTHEON KONFERENCIJA 2024