FEDERALNI SANITARNI INSPEKTORI IZDALI 3.954 RJEŠENJA O 14-DNEVNOJ IZOLACIJI

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopćio je da su federalni inspektori na ukupno 15 graničnih prijelaza izdali su ukupno 3.954 rješenja o stavljanju putnika i putnica pod zdravstveni nadzor i izolaciju na period od 14 dana.

  • Federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 graničnih prijelaza u Federaciji BiH (granični prijelazi Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo), te na devet dodatnih prijelaza: GP Doljani, GP Velika Kladuša, GP Gabela Polje, GP Bosansko Grahovo/Strmica, GP Osoje, GP Čepikuće, GP Neum 1, GP Neum 2 i GP Ivanica, gdje se u tri smjene vrše dvadesetčetverosatne kontrole putnika i roba te izriču mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih državnih i federalnih organa. Zaključno s danom 16.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori izdali su ukupno 3.954 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/lica na period od 14 dana – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Navode kako je za 189 državljana BiH s prebivalištem u RS, koja su ispunila sanitarni upitnik, dato uputstvo o samoizolaciji, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske, na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi i za 23 lica – državljanina BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na lica koja su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

  • Do ovog trenutka, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije dobila podatak niti o jednom licu koje je državljanin BiH s prebivalištem na području FBiH, a koje je u BiH ušlo preko graničnih prijelaza u RS, te očekujemo da ćemo što prije dobiti podatke iz Inspektorata RS, kako bi iste proslijedili kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova – stoji u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ajdinović podsjeća da i sanitarni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, i sanitarni inspektori Inspektorata RS izriču mjere izolacije za sva lica državljane BiH, bez obzira na njihovo prebivalište.

  • Napominjem da su, prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova BiH, u saradnji s Krzinim štabom Federalnog ministarstva zdravstva, precizirane procedure u vezi sa sanitarnim nadzorom nad, kako stranim, tako i vozačima državljanima BiH, kako bi se omogućilo da isti nesmetano obavljaju svoje poslove u prekograničnom prometu roba,te procedure u vezi sa prelaskom granice za lica i pacijente u pograničnim područjima – rekao je Ajdinović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.