FILANDRA: IZETBEGOVIĆ JE BIO RESPREKTIRAN I OD OSTALIH NACIONALNIH POLITIČKIH ELITA U BIH

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači i akademijom u Narodnom pozorištu Sarajevo danas će, uz prisustvo najviših državnih zvanica, biti obilježena 16. godišnjica smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Izetbegović je rođen 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Zbog političkih opredjeljenja je zatvaran i osuđivan dva puta. Pokrenuo je formiranje SDA i postao njen prvi predsjednik.

Godine 1990. izabran je za prvog predsjednika Predsjedništva RBiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. izabran je za člana, a potom i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Iz zdravstvenih razloga je 2000. godine podnio ostavku, piše Avaz.

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, istakao je da se sa protokom vremena nadopunjava slika o Aliji Izetbegoviću, te da je danas evidentno da je bio ličnost sa političkom širinom i intelektualnom dubinom kakvu nijedna politička figura u posljednje tri decenije u našoj zemlji nije imala.

  • Bez obzira što je bio bošnjački politički prvak, bio je jedina osoba koja je bila resprektirana u ljudskom i u političkom smislu kako od sunarodnjaka tako i od pripadnika ostalih nacionalnih političkih elita u Bosni. Imao je izuzetno istaknutu političku reputaciju izvan zemlje. Te su osobine ono što ga izdvaja u ovom vremenu. I naravno njegova politička mudrost, vještina pregovaranja, postizanja kompromisa – naglasio je Filandra.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MILANOVIĆ SCHMIDTA OKARAKTERISAO KAO ‘KOLONIJALNOG GOSPODARA’

0
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je dao intervju za hrvatsku televiziju RTL, gdje je, između ostalog komentarisao i posljednji potez visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta - nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.