Potrebno je:
- 400 g brašna
- 250 ml jogurta
- jaje
- 100 g šećera
- 50 g suhog grožđa
- prstohvat soli
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 200 ml suncokretovog ulja
Još:
- 500 ml ulja za prženje
- 100 g šećera
Priprema:
Mikserom umutite jaje sa šećerom. Kada posvijetli dodajte ulje i još malo miješajte. Ulijte jogurt i dodajte sitno isjeckano suho grožđe, pa sve sjedinite. Na kraju naizmjenično u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Tijesto prebacite na radnu površinu, koju ste dobro posuli brašnom, pa ga rukom lagano premijesite da bi postalo mekano, ali kompaktno i glatko. Ako vam se učini da je previše meko, dodajte malo brašna.
Rastanjite ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra. Vadite čašom krofne, a u sredini svake napravite rupicu manjim okruglim predmetom. Formirane krofne odlažite na pobrašnjavljenu površinu, a ostatak tijesta premijesite i napravite još njih. U dubljoj tavi ili šerpi zagrijte ulje, pa pržite krofne s obje strane, dok lijepo ne porumene. Budite oprezni sa uljem – ne smije biti prevruće, da krofne ne bi prebrzo dobile boju spolja, a iznutra ostale nepečene.
Također, ne smije biti ni previše zagrijano, da krofne ne bi upile mnogo ulja. Pečene krofne vadite šupljikavom kašikom i stavljajte na papirni ubrus, pa ih, dok su tople, uvaljajte u šećer.