FORTO TVRDI DA SU POPRAVILI 20 KM BRZE CESTE, A IZ AUTOCESTA KAŽU DA KS IMA UKUPNO 4,5 KM BRZE CESTE

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, nedavno je snimao video za potrebe promovisanja dostignuća Vlade KS za godinu mandata. Nabrajao je premijer i što jeste i što nije urađeno, ali jedna stavka je "zaparala" uši.

– Popravili smo 15 kilometara saobraćajnica i 20 kilometara brze ceste – rekao je premijer.

Dvadeset dana ranije, tačnije 5. decembra 2019. godine, Vlada KS je na svojoj zvaničnoj web stranici saopćila: Popravili 15.760 metara i izgradili 29 kilometara nove ceste.

Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS i predsjednik Naroda i Pravde, na konferenciji za medije svoje stranke iznio je podatak da je Vlada KS “popravila” 16 kilometara stare ceste i izgradila 29 kilometara nove ceste. 

  •  Mi smo prošle godine radili puno na sanaciji svih cesta u Kantonu Sarajevo, a brze ceste nisu u nadležnosti KS i pričam vam o rekonstrukciji svih cesta u Kantonu Sarajevo. Moram reći da se radi o projektima i iz 2017. i 2018. godine koji nisu bili dovršeni, a započela ih je bivša Vlada KS, a nova Vlada nastavila sa završetkom tih projekata i sanirala druge ceste u KS u 2019. godini. Mi smo rekonstruisali 23 kilometra cesta u 2019. godini, a u toku je rekonstrukcija još 17 kilometara cesta, koja bi se trebala završiti do početka proljeća 2020. godine. To je tačna informacija što smo uradili u 2019. godini i to u saradnji sa svim općinama u Kantonu Sarajevo. Znači, to se odnosi na sve ceste u KS. Rekonstrukcija cesta se finansirala iz budžeta KS, a pojedine općine su sufinansirale. Ne znam baš tačan podatak ali u rekonstrukciju i izgradnju cesta uloženo je iz budžeta KS oko 25 miliona maraka – izjavio je za ministar Adnan Šteta.

Odakle premijeru Forti ideja da priča o “popravci” 20 kilometara brze ceste? Ili odakle na stranici Vlade podatak o 29 kilometara izgrađene nove ceste, a koji je i Konaković pročitao na pressu NiP-a?

  • U Kantonu Sarajevo brze ceste imate samo od Butila do Briješća. To je brza cesta. To vam je po kategoriji, po svim uvjetima koje ispunjava brza cesta – kaže Adem Zolj, bivši premijer KS i sadašnji uposlenik JP Autoceste FbiH, piše Faktor.

Na molbu da komentira Fortinu tvrdnju kako je Vlada KS “popravila” 20 km brze ceste, Zolj odgovara:

  • I ja sam imao upitnik iznad glave.  Koje su to brze ceste? Ja kažem, kategorisana na području Kantona Sarajevo brza cesta je jedino na potezu od Butila do Briješća, Boljakovog Potoka – rekao nam je Zolj.

JP Autoceste FBiH dalae su zvanični podatak koliko brze ceste ima na teritoriji Kantona Sarajevo i ko je održava.

  • U Kantonu Sarajevo ima oko 4,5 kilometra brze ceste, a to se odnosi na pravac Butile – spoj sa ulicom Safeta Zajke. Ova BC1 je izgrađena u sklopu realizacije projekta Sarajevske zaobilaznice kojeg su u ime Vlade FBiH implementirale JP Ceste FBiH, a potom odlukom Vlade FBiH JP Autoceste FBiH je preuzelo na održavanje. Sredstva od naplate cestarine se koriste za upravljanje i održavanje izgrađenje autoceste i brze ceste – kazali su iz Autocesta FBiH.

Nakon svih provjera istina je sljedeća: Forto je obmanjivao javnost tvrdnjom da je Vlada rekonstruisala više kilometara brze ceste nego je uopće ima u KS. Kanton uopće i nije nadležan za održavanje brze ceste. Vlada KS i Elmedin Konaković su obmanjivali javnost tvrdnjama da je izgrađeno 29 kilometara potpuno nove ceste. Prema tvrdnjama ministra Štete rekonstruisana su 23 kilometra cesta u 2019. godini i to u saradnji i uz sufinasiranje iz općinskih budžeta. Izgrađenih kilometara potpuno nove ceste – nula.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE