FRANCUSKA MIMO SVIJETA: NEZAPOSLENOST PALA NA REKORDAN NIVO

Nezaposlenost u Francuskoj spustila se na 11-godišnji minimum nakon što je Francuska zbog suzbijanja pandemije uvela brojne mjere zatvaranja, a tajna leži u mjeri koja je onemogućila nezaposlenima prijavljivanje na evidencije i potragu za novim poslom.

Kako prenosi portal Investing ove podatke objavila je u četvrtak agencija INSEE u svom izvještaju. Stopa nezaposlenosti pala je sa 8,1 na 7,8 u prvom kvartalu, dosegnuvši najniži nivo od kraja 2008.

Francusko zatvaranje svih aktivnosti u cijeloj državi, započeto 17. marta, smanjilo je broj onih koji su normalno klasificirani kao nezaposleni onemogućujući im traženje novog zaposlenja.

U periodu prije blokade, stopa nezaposlenosti iznosila je 8,2 posto, saopćila je INSEE, a mjere ureda za nezaposlenost i njihove evidencije obično isključuju one koji kažu da su prestali tražiti posao.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE