GABRIEL ESCOBAR O ZSO: MALO JE VJEROVATNO DA ĆE SE PRETVORITI U RS

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

  • Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma – rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 18. marta u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji.

Strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma, rekao je Eskobar.

  • Mi radimo pod sjenkom jedne od najvećih prijetnji bezbjednosti evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata – rekao je Escobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

  • U slučaju da se dvije strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama – rekao je Escobar.

Escobar je istakao da “sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose”.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala vjerovatnoća da će ona ikada biti transformisana u RS.

  • Prvo, Zajednica će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom. Funkcionisat će u skladu sa Ustavom Kosova, u okviru pravne strukture Kosova. Štaviše, najvažnije je to što se normalizacijom (odnosa) dvije države usklađuju i sa evropskim standardima. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao im je 16 modela sličnih aranžmana unutar Evropske unije koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. Dakle, postoji način da se napravi model za udruženje koji ne stvara RS. U stvari, malo je vjerovatno da će se ikada pretvoriti u RS – rekao je Escobar.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PADAJU SVJETSKE BERZE: STRAH OD ESKALACIJE NA BLISKOM ISTOKU

0
Na evropskim berzama jutros su cijene dionica pale jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon što je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran.