GAZDI UKRAO 79 SVINJA, ALI VLASNIK FARME NE MOŽE MU DATI OTKAZ: ČOVJEK UČI DOK JE ŽIV

Nepune tri godine 33-godišnji Andrija Z. iz okolice Križevaca radio je na svinjogojskoj farmi u Tomaševcu na svetozelinskom području, da bi u februaru ove godine odlučio izigrati povjerenje poslodavca i ukrasti mu 79 svinja.

U tom lopovluku teškom 100 hiljada kuna (oko 26.000 KM), koji je u nekoliko navrata odrađivao pod okriljem noći od 1. januara do 13. februara 2020. nije bio sam već mu je desna ruka bila 26-godišnja prijateljica.

Prema kaznenoj prijavi s njom je s farme krao svinje i odvozio ih u nepoznato unajmljenim kombijem.

Za razliku od svinja kojima se gubi svaki trag te su pronašle nove vlasnike i najvjerovatnije završile na stolovima gastro domaćica, zagrebački policajci stavili su lisice na ruke, sad već bivšem, radniku svinjogojske farme i njegovoj boljoj polovici.

Obradom su utvrdili da su kombijem dolazili do farme gdje je on radio te su ključem ulaznih vrata koji je imao kod sebe, ulazili u unutrašnjost i potom, jednu po jednu, ukrcavali svinju.

Pokradeni vlasnik firme opravdano se osjeća nasamaren, a da je za krađu prijavljen njegov bivši djelatnik, nije znao iako je naslućivao.

  • Čovjek uči dok je živ. Vjerujem zaposlenicima i svi smo kao jedna velika obitelj. Svi radnici imaju ključeve farme, a vjerujte da dobrog radnika svaki poslodavac drži k’o na dlanu i ne pušta ga. Nisam znao da je on prijavljen na kraju za tu krađu, ali iskreno, od samog otkrića u februaru, istraga je išla u tom pravcu. Kad smo se 13. februara pojavili na poslu, radnici su ujutro vidjeli ugaženu zemlju, zaleđenu vodu, tragove kotača na inju. A tokom prebrojavanja svinja za isporuku, uočili su da ima manjak jer smo praznili tov. Tokom doručka saopćena je svima vijest o nestanku svinja te da tragova provale nema. On se odmah čudno ponašao, da bi mi sutradan rekao da je autom izletio kod Križevaca na cesti. Odmah sam sjeo u vozilo i krenuo mu u susret, da pomognem. Nisam ga našao, a po povratku u Zelinu vidio sam ga da pije na jednom mjestu. Na poslu se više pojavio nikad nije – kaže za Jutarnji vlasnik pokradeni vlasnik farme.

Na upit je li mu odmah dao otkaz, otkriva da prema izmijenjenom Zakonu o radu to nije moguće kad je neko zaposlen na neodređeno vrijeme.

  • Slao sam mu dopis da se ne pojavljuje na poslu, ali ga nije podizao. Na kraju sam mu još dva mjeseca davao plaću iako ga nisam više ni čuo ni vidio. A kad sam ga odjavio, poštom sam mu poslao obrazac o neisplati plaće kako bi ju preuzeo na Fini. Nas poslodavce niko ne štiti. Jer šta kad neko, koga zaposliš, već nakon dvije sedmice rada primjerice ode na bolovanje i tamo je godinama? Onda zaposlimo druge jer radnici trebaju, i onda oni po istom principu opet koriste tu opciju? No, to nije bio primjer s njime, dolazio je uredno na posao i radio, ali opravdani otkaz u današnje vrijeme radniku je teško dati – mišljenja je još poduzetnik koji o izigranom povjerenju svog bivšeg radnika koji je imao financijskih problema, nema riječi. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.