GENIJALAN TRIK: KADA PROČITATE KAKO ISKUSNI BAŠTOVANI KORISTE LJUSKE OD JAJA, NIKAD IH NEĆETE BACATI

Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Širom svijeta prosječna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.

Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.

  1. Prirodno đubrivo

Ljuske od jaja su savršen način da vašem kompostu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome kako da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan.

Zima je još uvijek pravo vrijeme da “pobacate” ljuske od jaja na zemljište gdje ćete u proljeće da sadite cvijeće.

Ako sadite papriku ili paradajz, obaveno im dodajte ljuske od jaja i vidjećete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

  1. Ljuske od jaja otjeraće puževe iz vaše bašte

Ako imate problem sa puževima u vašem povrtnjaku, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poredajte ih oko biljke. Oštre ivice ljuski od jaja spriječiće puževe da se domognu vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

  1. Posude za sadnju sjemena

Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju sjemena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mjesto gdje će trajno ostati, prenosi still.kurir.rs.

Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj prije nego tu posijete sjeme.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE